Около Gemcorp има много неща, които целенасочено се пропускат, за да има такъв скандал. Първо, има подписан инвестиционен меморандум, което означава намерения, а не сделка. Второ - няма подписан документ единствено и само с Gemcorp, има и втора компания, която с казва "Ай Пи 3". Това заяви енергийният министър Александър Николов в студиото на "Денят започва" с Георги Любенов по БНТ.

Няма предложение на Gemcorp за участие в завод за батерии, категоричен е той. Те ще помогнат за създаването на енергиен профил на България. "Ай Пи 3" е компания, която се занимава с няколко типа иновативни технологии, критични за енергийната независимост.

"Няма нищо свързано нито с батерии, нито се искат средства от ЕС, нито се искат каквито и да е държавни активи. Единственото заявено са намеренията, че на фона на това къде се намира България, как изглежда политическата ѝ карта, как изглеждат човешкият капитал и активите, те са изразили намерение да участват в този преход."

Единственото заявено намерение от двете компании е изпълнение на анализ, който е направен за "Топлофикация София" - за да спре да трупа огромни задължения.

Нито името на руски олигарх присъства в Gemcorp, нито пък американският посланик Херо Мустафа е посредничила в преговорите, заяви министърът.

"Не мисля, че американското посолство се е разграничило остро. Те казаха, че на подписването на меморандума не присъствал техен представител. Факт - той беше подписан публично пред журналисти. Естествено, че на първоначалните разговори, в които обсъждахме профила на България, имаше техен представител", подчерта той.

Александър Николов подкрепя насърчената от премиера Петков проверка на ДАНС по случая. Подчерта, че на срещите с правителството са присъствали много инвеститори, с всички е работено по един и същ начин - България е представена с всички позитиви и възможности, на фона на случващото се в региона.

"В следващите седмици предстои подписване на подобно споразумение с Israel Electric Corporation - най-голямото дружество, опериращо с енергийни активи в Израел. Предстоят разговори с инвеститори, които не са се насочвали към България повече от 10 години, каза още той.