Засега няма установени руски парични потоци в Gemcorp ("Джемкорп"), каза началникът на политическия кабинет на премиера Кирил Петков Лена Бориславова. "Тази компания е представена на българското правителство по време на посещение в САЩ. Ако има пропуск при нас, има и при тях", коментира пред bTV Бориславова.

Премиерът Кирил Петков заяви в петък, 1 април, че българските служби ще проверят фирма Gemcorp, представлявана от българина Атанас Бостанджиев, която стана част от подписан миналата седмица меморандум с енергийния министър Александър Николов за оказване на помощ за зеления преход на България и привличането на 1 млрд. долара инвестиции.

"Засега няма установени данни за руски парични потоци. Ако след допълнителната проверка, която е възложена от премиера, установи такива потоци, това правителство е последното, което ще продължи напред с тази инвестиция, но сега няма риск, защото няма подписани правно обвързващи ангажименти, има само начален етап на преговори. От вчера имаме писмо от компанията, в което тя заяви, че ще окаже пълно съдействие за тази проверка", допълни Бориславова.

Американската компания IP3 Corporation подписа Меморандум за сътрудничество с Gemcorp и Министерството на енергетиката за осъществяване на проекти за чиста, зелена енергия за производство на водород и други промишлени процеси.

Лена Бориславова коментира и искането на Кремъл синьото гориво да се плаща в руска валута.

"Не знам дали руското правителство е изпращало нещо до "Булгаргаз", но позицията на България и цяла Европа е твърда: Няма да се поддадем на това изнудване и няма да нарушим договорите, които сме подписали и в които е ясно казано, че плащането не е в рубли, а в друга валута", подчерта говорителят.

Бориславова отбеляза, че се работи върху механизми, които да компенсират и парират поскъпването на природния газ.

"Цените на борсата са изключително волатилни. На следващия Европейски съвет в Брюксел предстои да се обяви именно предложението за съвместно закупуване и договаряне на газа. Ще се създаде Европейски солидарен фонд, който ще подпомага националните правителства с допълнителни пари. Освен това за страни като България ще има ресурс за допълнителни количества газ за националното хранилище в Чирен", каза Бориславова.