17-11-2017 20-11-2018

Коментари

глупави тревиализми

На завършилите задочно рефератна форма магистратура HR държанки, които ме питат стандартни глупости за израстване и къде се виждам изтеглени от нета. Не съм женен за компанията ви и нямам намерение да въртя св. на шефа. Работя качествено, съобразявам се с политиките ви и вие ми плащате. Докато е така ще е ок всичкo. Нямам никакви угризения да ви напусна, ако условията не ме устройват (в линкедин имам всеки ден предложения). Ако ви трябва човек за тази работа - аз съм, ако ви трябва свиркаджия - май вие сте си на мястото.

Интересно как хора без производствен опит ще оценят дали някой си разбира от работата в производствено предприятие.20 годишна HRспециалист ще оценява 50 годишен инженер например.Смешна работа. А сега представете си как 50 годишният инженер бълва глупости за израстване, развитие и принос към компанията.Човека идва за пари и предлага най-често опит.Това е то.Никой не е женен за фирми на други лица.Труда е стока -плашаш и взимаш -това е то.

Ралф Файнс колко е наддал! Това ме подсеща да ви кажа - дръжте се нагло и надменно като самия "Лорд Волдемор"!!! Така и така няма да ви вземат, вече си имат човек, поне да им смачкате просташките провинциални физиономии на т.нар. комисия по събеседването, ха-ха-ха! И да не си забравите изпратените документи - после със сигурност ще спекулират с данните ви и нямат право да ги задържат!

да поне да има заплата отсреща :-0

Увереността в някои отношения храви наистина добри впечатления, НО тя също може да бъде и нож с 2 остриета! Има 4 основни групи хора явяващи се на интервю: 1. Уверените и знаещите - такива работници търси всеки читав работодател; 2. Неуверени, но знаещи и можещи, ако им се даде шанс - такива хора често са пренебрегвани, но който им се довери и им даде шанс, често не остава разочарован; 3. Уверени, но незнаещи - такива хора биват често наемани, но резултатите им са доста често лоши, което пък те компенсират с подмазване на подходящия началник (болшинството от ръководните кадри в бг фирмите са точно такива); 4. Неуверени и незнаещи - това са обикновено токущо завършващи кадри, които с малко помощ в правилната насока биха показали хъс за развитие (разбира се когато капацитетът им го позволява, защото не всички учещи във вузове са в същност годни за висше), а от там и намаляне или изцяло премахване на незнанието и неувереността.

Аз съм от втория тип и понеже обикновено се гледа опаковката, т.е. увереността, независимо дали е подплатена с нещо или не - то често ме пренебрегват. Работя над това, но не е лесно.

HR са най-безполезните хора. Въпрос на време е историята да ги изрине.

В голяма фирма водят ведомостите за отпуските, жалбите, смяната на кафето и водата, календарите и подаръцците. Във фирма под 50 човека не се знае какво правят. Обикновено са държанки на шефа.

Дрън, дрън та пляс!