Съдът на ЕС: И колите „на трупчета“ трябва да имат Гражданска отговорност

Решението е по повод конкретен случай в Португалия, възможно е и у нас да има промяна в законодателството

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

АКО НЯКОЙ МИ ОТКРАДНЕ КОЛАТА, НЕЗАВИСИМО ДАЛИ Е ЗАСТРАХОВАНА ИЛИ АЗ СЪМ ЗАСТРАХОВАН ИЛИ............... КАКВОТО И ДА Е, КРАДЕЦА ОТГОВАРЯ!!!!!! В СЛУЧАЯ ДАЛИ ЖЕНАТА ИМА ЗАСТРАХОВКА ИЛИ НЯМА, Е БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ!!!!...........АКО ИМАШЕ ЗАСТРАХОВКА, ЩЯХА ДА ПЛАТЯТ НА ПОСТРАДАЛИТЕ И ЩЯХА ДА НАКАЖАТ ЖЕНАТА ЛИ????? ТЯ НЯМА НИКАКВА ВИНА!!!!!!!!!! КРАДЕЦА МОЖЕ ДА ОТКРАДНЕ И ВЪЖЕ ОТ ПРОСТОРА И ДА ОБЕСИ НЯКОГО, СОБСТВЕНИКА НА ВЪЖЕТО -НЕ ОТГОВАРЯ!!!!!!!!!!!!!!!..............независимо дали е застраховал дома си, двора си и................каквото и да е от имота!!!!!!!!!!! НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА МЕ ЗАДЪЛЖИ ДА ЗАСТРАХОВАМ НЕЩО, ДАЖЕ И КОЛА КОЯТО СЪМ ПРЕВЪРНАЛ В ПАМЕТНИК В ДВОРА СИ!!!!!!!

Гаранционният фонд за какво събира пари, ако при плащане ще си покрива разходите от трети лица? Ако ще е така, значи парите в него няма да се изразходват и само ще се трупат - редно е да се прекрати или събирането на пари като част от всяка сключена застраховка, или търсенето на такива чрез дела.

то е възможно и вие от дира да го духате ама да водим кога ще започнете

В България, ако не си застрсхован автоматично ти махат регистрацията,т.е не трябват законодателни промени.

В България, ако не си застрсхован автоматично ти махат регистрацията,т.е не трябват законодателни промени.

Лобито на застрахователите раздава рушвети и в съда на ЕС...

щом сина и е карал колата значи че е в движение без застраховки винетки и т,н следователно съдът е отсъдил правилно Ако синът и не беше пипал колата е друго Тя не вреди никому в задния и двор на госпожата

"... при катастрофа да се търси отговорност ...". Правилно - при катастрофа, да. Но след като колата е на трупчета или в частен гараж или на улицата даже (платен е пътния данък) и не е в движение - кого застрашава и защо трябва да се плаща ГО. Няма услуга от гаранционния фонд, не трябва и да се плаща за нещо, което не ползваш. В ЕС всичко се решава ей така, по най простия и елементарен начин. Да не би да се напънат и да помислят малко логично.

Не се движи в даден момент или период от време е различно от спрян от движение или с прекратена регистрация. Никой няма насила да ти извади парите от джоба, като отговорността да плащаш после за нещо си остава твоя. Вземете ги прочетете малко няколко закона, та да си знаете правата и задълженията.

Движи, не движи, пропагандата е да се прокарат две идеи - първо, че щетите в никой случай не са за сметка на гаранционния фонд, второ, че трябва да се плаща и когато колата не се кара. Гаранционният фонд е уж измислен точно с цел да покрива щети. Не да печели от катастрофи и дела и да плаща петцифрени заплати.

Под турско робство е имало в пъти по-малко данъци, за разлика от днешната еврогей 'демокрация'.

Тогава администрацията е била по-малко.

по способа на отрязаната глава за превишени права или неподчинение на централната власт!

Всичко е добре... така да бъде. Само дето, след като е задължителна гражданската отговорност, то трябва да е в държавна фирма. Защо? Ами така храним частните застрахователно компании. Не може нещо да е задължително, а парите да ги прибира частник, нали? Ама никои нищо не казва по темата... Не е политически удобно, нали? Докато печалбите са частни/лични, а загубите публични/държавни... нищо хубаво не ни чака :)

Това дали е частна или държавна е без значение. Те са равнопоставени, а задължителността дава гаранция, че виновния ще плати през застраховката.

ВИНОВНИЯТ ! Но той не кара колата на трупчета !!?? Защо да плаща ?

Истината е, че застраховката трябва да е лична на водача, а не на автомобила, тъй както и отговорността е лична. Не случайно се казва "гражданска" отговорност, тоест на гражданина, а не се казва просто автомобилна застраховка на автомобила...

тогава с една ГО ще караш няколко коли ако притежаваш такива , но и застраховката ще скочи с 200-300% защото полиците ще станат по малко. Сега плащаш ГО ама на автомобил т.е колкото повече коли притежаваш толкова повече полици т.е толкова повече лапаница за застрахователя

Явно в Потугалия се леко назад с законите по тая линия от нас. Тука както е посочено в статията нямаш ГО правиш ПТП пишат ти акта че караш без ГО и след това щетите ще си ги платиш отделно. Иначе даже да ти свалят номерата за да не плащаш ГО то какво пречи на внука да изкара колата от задния двор на село и пак да бутне някой на пътя. Тогава кво да правим да сваляме акумулатора или направо целият двигател или за по лесно ще свалим предните 2 гуми така няма как внука да се повози без да знае дядото. А бе пълна идиотия. Те до миналата година мотористите и тия хора с кемперите стачкуваха щото им искали за цяла година ГО ли нещо такова беше

а може по другите страни в ЕС ГО да се плаща не на кола а на шофера зад волана. Така има 3 коли караш с една ГО. Обаче по нашата територия защото сме една шепа хора ГО се плаща на МПС.. 3 МПС-та 3 ГО

Най-големият терорист (вносните са без значимост) е самата крадлива мафиотска ДС-арска псевдодържава, поддържана и финансирана от EU и УСА, която законно краде от банкови влогове, от здраве, от съдби, от природа, нагла, лъжеща и мизерна като народа си робски!

Що не задължат да има затроаховка "Влог в БГ банка", щетите са за милиарди - справка - КТБ...

Ми то си има бе. От всеки влог се отделя дадена сума, която се натрупва . С такова пари се плати за част от ктб, а другото го плати държавата с нашите данъци, щото във въпросния фонд нямаше толкова кинти.

Тръгваме сутринта за работа в строителството и отиваме на широката улица, където е паркиран работният ван. Ни ван , ни форд, ни иконолайн. Няма го. Досами мястото където беше на асфалта - голяма локва кръв. Ало 911 -изчезнал е ван......... След 5 мин отговор: Вашият автомобил е участвал в ПТП и е отнесен от тоу/ буксир машина и се намира на принудителен паркинг .. на 40 км от мястото където е бил. Отиваме на принудителния паркинг, като губим работния ден. Не ни пускат преди да платим $100 тоу и $20 за паркинг. Ама ние не сме нарушителите. Полицията го е буксирала. Нищо, вика служителят зад дебели 3 см решетки на прозорчето. Вие сега платете, пък иншурънс компанията ще ви възстанови разхода. Плащаме. Олеле, Ванът е силно ударен странично, шасито е непоправимо изкривено и не става за нищо. Тотал демидж. Разбираме, че вечерта в него се е ударила голяма кола, водачът Бай Мексикан е загинал при удара. полицията е извикала буксирмашината и тя го е отнесла на паркинга, да не пречи на движението. Бай Мексикан нямал застраховка. Те ти булка, Спасов ден! Изгубихме автомобила ей така от нищото. Ни обезщетение, ни гявол. Поне 120$ да не бяхме давали. 3 дена не ходихме на работа докато купим нов ван. Те това се вика тояга Д.С. обработил: Чичовото.

Веднага наемате адвокати кръвопийци. Те си знаят работата. ще ви въстановят всички щети + загубите от неработене + нещичко отгоре.

От кого от бай Мексикан, който има същата собственост като бай Манг.л у нас ли? Шегички.

А оот ви не иба пчката матерна !

На комшията буса, дето го ползва за склад.... както си стоеше с години изгнил пред блока, изведнъж ръчната му спря да държи и тръгна по инерция надолу. След 20-ина метра спря в една изгнила вектра на друг комшия, ама здраво я нагъна. Нямаше ГО разбира се, ама ако беше нацелил някоя нова кола и човек... имаше да го изплаща до гроб...

Кире , това е лично отговорност. В България имаш нямаш ГО виновен ли си ПТП парите парите ще ти ги вземат няма да избягаш. Друг е въпроса че в България според мен когато те хванат че караш чужда кола т.е някой ти я е дал и се осереш то и тоя зад волана и тоя който му е дал колата трябва да се водят под отговорност , защото има родители които остави клю на колата на масата , внука я вземе да се направи на тежък пред момите на село и току виж някой пострада

Селяци, искате хем да имате една барака, да ходите до хоремага за ракия с нея, щото на село за гражданска няма те проверят - "знаем се с него ся, няма да му правим проблем". Иначе, ако е без номера куките няма как да си затворят очите.. Ама защо да плащам гражданска, аз рядко я карам. Ще плащаш или ще я отрегистрираш, сельо, щото отрочето ти утре ще направи поразия и за невинните жертви няма да има компенсация! Деба реването за елементарни неща..

"Според българското законодателство, ако автомобил без "Гражданска отговорност" причини произшествие, отговорност носи този, който е шофирал"...и мисля ,че това е правилното...

а ако е някакъв малолетен пишлегар и/или умре, от кого ще търсят отговорността?

От родителите, ти от кой искаш?

пишлегар си има родители, които са длъжни да го контролират!

dotan

За всеки золум направен от малолетно пишлеме носят отговорност родителите/ настойниците му...

С леко уточнение, че на пострадалия ги плаща гаранция.фонд, а той после търси парите от виновния.

Няма нужда от допълнение на законодателството. Всичко си го има и в момента и си има решения на възможните казуси. Които няма ГО си плаща причиненото с това ППС щети. Ако не е платил ГО му го спират служебно от регистрация до плащането и, което си има и предимства. А тая португалка не виждам какво е спорила щом член на семейството и го е направил. И да знаете, че щети от ППС може да бъдат причинени и без то да се кара. Някой хора са я държали попарата на такива ситуации.

Дебилите от ЕС ,от нищоправене ,съвсем са изкукали!Жалкото е ,че и ние им пригласяме и изпълняваме ! Като пиша "ние" имам в предвид нашите ояли се льохмани -евродеПУТДАТИ.Колата била в движение или на "трупчета" НЕ Е НИКАКЪВ ГРАЖДАНИН И КАТО ТАКАВА НЕ МОЖЕ ДА НОСИ НИКАКВА ОТГОВОРНОСТ ! ЕС се е превърнала в една клоака от всякакви екстременти и НИЕ българските граждани НЕ ЗАСЛУЖАВАМЕ да сме в този ....КЕНЕФ !

Колата не, но собственика и или ползвателя - ДА. Та да си представим, че колата ти е в твоя си гараж, запали се и пожара унищожи мое имущество. Кой според теб трябва да ми плати в този случай?

Ами ....СОБСТВЕНИКА НА ГАРАЖА !

до А: Ами аз в гаража мое да нямам кола а газова бутилка и пак да изгори твоята кола в съседният гараж то да взема и на газовата бутилка дето пека чушките на есен ли да правя Гражданска Отговорност ? Има ли човек вина за унищожаване на чуждо имущество ще си плаща щетите без значение дали е породено от кола, влак , велосипед или газова бутилка

Да предположим че вие имате на склад вибратори в гаража и стане пожар от батериите. Трябва ли по еврогейското законодателство вие да имате задължителна гражданска отговорност на вибраторите?

За кУруците кога ще има ? За един прЕАтел питам.

Дой! Дой тоз народ, докато вимето му не се спаружи! Системата се изврати тотално и ще става все по-зле. На някои места вече плащат данък за дъждовна вода, има предложения за данък въздух. И дори не се шегувам. Плащаш данък МПС, вече си платил местен данък за придобиване, платил си за регистрация и номера. Автомобилът е в гараж, не се движи по републиканската пътна мрежа, но нали трябва да ви одерат и последната кожа от гърба. Плащаш данък, плащаш винетка, плащаш застраховка, цените постоянно растат, включително и на горивото. Но къде къде по-добре е да плащаш още повече! Ние реално не притежаваме нищо. Купуваш си жилище, но реално не е твое. Защо? Защото, когато спреш да плащаш годишния си наем на държавата-хазаин, просто го конфискуват. Защо се взема данък за жилище? Да не би по някакъв начин това жилище да руши държавна собственост със съществуването си и данъците да покриват разходите за поддръжка (както е с автомобилите например)? Роби сме и важното е да не се усетим. Че тогава ще стане неизгодно за тези отгоре.

Чиляк , да ти кажа а може и да провериш по градовете жилища от преди 40-50 години който са строени масово са с право на строеж а земята под тях е Общинска т.е държавна