Планът за АЕЦ „Белене“- реален или стъпка към ново спиране на проекта

Намирането на инвеститор при условията на България е трудно, смята експерт

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

"....АЕЦ "Белене" няма как да бъде изграден без държавни гаранции за изкупуване на тока от него....".В превод на БГ това означава "УЗАКОНЯВАНЕ НА КОРУПЦИЯТА".Нещо подобно на :ПРЕЗ ДЕКЕМВРИ 1947Г КРАЖБАТА В БГ БЕШЕ ИЗДИГНАТА В РАНГ НА ЗАКОН-"закон" за национализацията.

Само дето таа кака не си дава сметка че СЕГА Е ДРУГО и руските танкове вече нема как да стъпат в БГ.

гуем спец - соларен панел за след работно време- яко ще имаме лунни панели и че им сватим със свещи!!!

турците ни взеха южен поток , сега ще ни вземат и пазара за ток. Тези работещи за чужди лобита, които винаги наводняват форума трябва публично да бъдат регистрирани с имена, и имената на децата им , защото всеки успех на техни деца е базиран на успеха който е пожънал родителя им с предателство

Абе кретени, 9 по Рихтер ли трябва да удари Вранча, че да спрете да мислите за Белене / то е на един к.р място от Вранча????

ако удари 9 във Вранча!?!

Като удари 9 във Вранча, в Белене ще дойде 7.5 и отиде и централа, и ние барабар.

на кой си гос,но си много ама много прост. Реакторите в Козлодуй, които хем са стари са проектирани да издържат на 8 по Рихтер. А Белене ще е по ново поколение.

Румънската АЕЦ Черна вода е два пъти по-близко го Вранча, а продължава да строи нови блокове. При това се намира и много близо до България. Не съм ви чул вас, костовитите да ревете срещу АЕЦ Черна вода, а само срещу Белене. Защо така? Вие българи ли сте или мекерета?

руманската ?

stankow

Нерде соларния панел, който дава максимум 2000 часа енергия в годината, нерде АЕЦ, която дава енергия 8000 часа в годината. При това когато е най-нужна - когато няма слънце - тъмно и студено.

се пести водата в язовирите! Когато няма слънце се използват ВЕЦ ове!

от къде вода?

ВЕЦовете дават само 8% от електроенергията на България и няма как да заместят фотопанелите, ако те са основен източник. Аман от профани. А бе калинчовци, нямате ли си друга работа която да разбирате, та се занимвате с работата на енергетиците, като този измислен "експерт" Евгени къкъв беше.

в България няма необходимата работна ръка за построяване на АЕЦ. така,че дискусиите са излишни.

stankow

Има, не се безпокойте !

НЯМа ..... идея си нямаш какво трябва за една аец, нали?

Има достатъчно работна ръка, при това квалифицирана. Предстои затваряне на ТЕЦовете заради замърсяване, а и поради много скъп ток, който допълнително се оскъпява заради такса въглеродни емисии. Много квалифицирани кадри ще се пренасочат към АЕЦ Белене, вместо както сега да работят на загуба, на наш гръб, само и само да не останат без работа.

които изкараха централата "печеливша", да им плащат заплатите в облигации на АЕЦ "Белене"! Така ще си подсигурят старините с дивиденти от централата (ако е вярно това което са написали)!

Ако се потуткаме още малко около нас ще има толкова АЕЦ че белене ще стане безпредметен и тогава ще си купуваме скъп ток от комшиите.

Той и сега е безпредметен. Даже и съседите ни без ядрени мощности не виждат файда от него и не искат да се включват в бойковите бълнувания

НО НЯМАТ НИЩО В ПРОТИВ ДА НАБУТАТ ДЪРЖАВАТА! Т.Е ДА НАБУТАТ ВСИЧКИ НАС!

Не си разбрал. Инвеститора сам си финансира проекта и продава тока на пазарна цена. Не е като вашите костово-американски ТЕЦ Марица Изток 1 и 3, или като вашите фотоволтаици, държавата да им изкупува тока на петорна цена. Крадците са Костов и американците в Мариците. Инвеститора на АЕЦ Белене няма как да ни ощети, защото няма договор за задължително изкупуване на тока.

Пропускаш КОВАЧКИ! И той има централи , и неговата енергия се изкупува на същата цена, но докато американските марици имат изградени пречиствателни инсталации, неговите нямат.

Тоя измислен "експерт" явно е от хората на Костов, защото все сънува задължително изкупуване на тока на огромна цена, както е при костовите-американски ТЕЦ Марица Изток 1 и 3. Защо не вземе да се поинтересува малко и да види, че при всички икономически анализи за АЕЦ Белене няма задължително изкупуване от тока, а той се продава на пазарна цена. При това тая цена е значително по-ниска от тока от американските ТЕЦ, и това притеснява Костов - че ТЕЦовете, които му носят милиард няма да са конкурентни и ще спрат.

Костов го няма в политиката повече от 15 години, а все ви е в устата. Не ви ли пускат нови опорки от Посирано или дежурния ви ръководител е в пенсионна възраст със старческа деменция?

Костов накраде толкова много, че го има в икономиката, а оттам и в политиката. Вземаше по 10-12% от всеки проект или продажба, които тогава бяха масови. С накрадените пари в момента плаща на политици, медии и НПОта, така че на практика все още краде от България. Самия Бойко Борисов намекна за това, че Костов чрез офшорка притежава 12% от американските ТЕЦ Марица Изток 1 и 3, който му е даден като подкуп за да продаде ТЕЦовете с абсолютно неизгодна за България сделка. Тези 12% му носят печалба от един милиард до изтичане на 15-годишния срок на задължителното изкупуване. След това (след 7-8 години) този му приход секва. Затова той плаща за лъжливи новини/коментари против АЕЦ Белене, защото ако нямаме евтин ток от АЕЦ Белене, Костов ще продължи да ни рекетира с неговите Марици.

Предлагам да се премине към ПЪЛНО отказване на всичко руско! Иначе този комунизъм,който ни набутаха мужиците със Сталинската окупация няма да свърши никога. Това е пътя България да се отърве от тези грабители. Но на първо време да сепратят в Гулаг Пета руска колона от нашите лакеи руски. Обесен ли е този дето поръча с мужиците за втори път тези жулеза?! Стига плямпане,трябват санкции към тези,които поръчаха това последващо руско робство. Така ще е ,няма лесно с ТРЕТИЯ ни ПОРОБИТЕЛ Русия. И то най- мракобесния от трите робства.!!!!!!!!!!!!!!

не ти е виновен Сталин,а цар борис 3 !

Ти приветстваш всичко болшевишко и предпочиташ да сме водили реална война с нацистка Германия??? Болни мозъци сте червените, винаги сте били и винаги сте останете болни

чети малко истпорията. виж какво ни предлага сър Рендел и как шибания ви цар извърта нещата. Ако беше взел умно решение щяхме да сме като Гърция още от 1944 г. деба и капути ..вие сте по тъпи от папагал мислите, че като плюете по комунизма сте постигнали нещо, но акъл с плюене не идва! Половин век се влачим с германците и всеки ни подхвърля и гласи както си иска и пак за немците се хващате !

и притежателни местоимения се опитваме да използваме, както и весели обръщения в опит за налагане на тежест на изказа? Царят НИ (малко щото и ти пишеш на български) като историческа личност е взел за времето си най-правилното решение. В Гърция се водят военни действия. Истински, със жертви. И е окупирана 4 години. Чети малко история бе, сменик!

какво са 4 години на фона на следващите 74?!? Ясно е , че просто не можеш да мислиш.

Ами преминавай де! Някой да те е спрял. Ето фалшивия "експерт" от статията Евгени какъв беше (никой не знае да има такъв експерт) предлага да си сложиш един фотоволтаик на покрива и да се откажеш да бъдеш снабдяван с лошия евтин руски ток. Само че ще плащаш десет пъти по-скъпо, но щом мразиш Русия, купувай си фотоволтаик, ние искаме евтин ток, пък откъдето и ще да идва - не мразим нито САЩ, нито Русия. Не искаме Вуте да е зле, а искаме ние да сме добре.

абе малоумник и 70 % от света ли са идиоти, че поръчват руски АЕЦ.Ти ако искаш си поръчай допотопните Уестингаух които 3 пъти фалираха до сега.

Предлагам да се премине към ПЪЛНО отказване на всичко руско! Иначе този комунизъм,който ни набутаха мужиците със Сталинската окупация няма да свърши никога. Това е пътя България да се отърве от тези грабители. Но на първо време да сепратят в Гулаг Пета руска колона от нашите лакеи руски. Обесен ли е този дето поръча с мужиците за втори път тези жулеза?! Стига плямпане,трябват санкции към тези,които поръчаха това последващо руско робство. Така ще е ,няма лесно с ТРЕТИЯ ни ПОРОБИТЕЛ Русия. И то най- мракобесния от трите робства.!!!!!!!!!!!!!!

тоест изобщо не е рано да се даде оценка на плана/проекта.

Да пуснат акции от Белене. Тогава ще се види дали има хора, дето искат да купят акция да 1000 лева бройката и не искат печалба от нея. Да видим дали ще искат да подаряват тока на народа.

Да пуснат, ама у нас очевидно бъдещето на проекта не се решава на пазарен принцип, а на конюнктурен принцип. Нищо че даваха пари на HSBC да докаже очевидното, че проекта е икономически изгоден, нищо че има референдум, важно е какво казва политическата власт, а тя зависи от международното положение, така че без държавни гаранции е смешно, просто няма как да стане. Утре не се знае, какво ще му хрумне на генаралгубернатора и каква песен ще подеме нашия премиер, който и да е той.

дори и наУчните работници от БАН едвам успяха да прокарат евентуален сценарий, в който централата да има възвращаемост, позволяваща да се изплати инвстицията след 30 години...толкова по въпроса за очевидната икономическа изгодност...

Вожда:"Стратегически проект", по-късно след разговор с "партньори":"Гьол е". Пускам го, спирам, референдум, не референдум, важно е генералгубернатора какво казва.... После защо нямало чужди инвестиици, ами премиера ни като каже"Добър ден" и хората вече се оглеждат къде е слънцето......

Може би "реална стъпка към ново спиране на проекта".

Платиха от гърба на бедния българин толкова милиарди ,с колкото да беше построена централата и вместо с газ с цена на диаманти, да се греем зимата с ток за стотинки.... пълни кретени, стига им акъла само оШфорната ги кара да я назначават по службите, за друго к ур

Никоя централа, струваща 20 милиарда не произвежда продукт за стотинки. Никоя.

верно ли? къде тока е левчета или евро или долари бе?!?

я първо провери в каква мерна единица се търгува тока и тогава се прави на остроумен

Стига манипулации. Един блок на АЕЦ струва 2,5 милиарда евро. Ние притежаваме лицензирана площадка, проект, реактори, парогенератори и създадена инфраструктура за строителството. Имаме построена дренажна система около първи блок и две пречиствателни станции, Почти е готов канала. Има лиман за разтоварване на тежко оборудване. Това го знаят всички специалисти заинтересовани от проекта. Защо манипулацията продължава за и против? Ако бъде закрита АЕЦ Белене никога няма да имаме лицензирана площадка и реакторите отново ще бъдат продадени като старо желязо по примера на реактора който изпратиха в Калининградската АЕЦ и който дава ток. Отговорът на въпроса е: ако могат да се разделят едни пари ще има АЕЦ Белене.

Руските тролове и комунистическата измет разпорожена в България плят на поразия и лъжат, е как няма да го правят, те с това се изхранват, защото друго не могат!!! Сота са синове и внуци на бирши активни борци срещу капитализма, които реват за изгубени пари и привилегии!!!

това го знам ,ама в лудницата търсят бармани , бЕгай бързо.

Като един блок за АЕЦ струвал 2.5 милиарда евро, защо тогава ние се готвим да платим 10 милиарда? И защо платихме 620 милиона евро за два реактора - разликата до твоите сумарно 5 миларда евро е близо 10 пъти! Гершни са ти сметките, мнооого грешни!

Да не забравяме че Инвеститор = Печалбар

Ти не си такъв, нали? Що не ми подариш сто Бона, тогава?

Ядрена електроцентрала, дори и малка по мощност каквато планираха в Белене, се строи от, и в държави, които имат специалисти с образование, а не се допускат неграмотниците известни в България като ,,експерти" или ,,гл. специалисти" да замърсяват публичното пространство. Но това е първата стъпка. Трябва да има грамотен премиер, грамотни министри и грамотни депутати.Следва условието да има пари, макар и не всичко необходимо, но поне акумулирано в средства за производство, с възможности за производство и реализация, както беше се стигнало в средата на шестдесетте години на 20 век, когато започна строителството на АЕЦ Козлодуй (Тодор Живков изключително умело беше подбрал момента). Останалите условия, които не са малко е безмислено да се описват. Достатъчно е, че тези първите в България липсват.Защото за нас единствената възможност за оцеляване в бъдеще е наличието на много енергия, което е възможно само с наличие и експлоатация на ядрени мощности. Въгледобив вече нямаме, след 4-5 години и специалистите, които можеха да го организират няма да ги има. Дърводобива по хайдушки след няколко години ще унищожи горите ни и дори за отопление няма да има. Природния газ колкото и да е удобен ще е достатъчно скъп. Остава електроенергията, а тя може да бъде изгодна само от собствено производство. С вносна електроенергия конкурентна промишленост няма. Ако бяха мъдри тези, които ни управляваха и управляват почти 30 години досега трябваше да реализират план за евтина електроенергия така, че дори тези, които живеят в гората да се топлят на електричество - няма да има замърсявания, няма ,,фини прахови частици", няма излишен транспорт и суета по зимна подготовка и отоплителен сезон. Но за съжаление България не можа да случи на управляващи! Скоро и специалисти няма да има, защото завършилите след 1992-1993 г. вече са изключително пазени да не се изморят от учене, полуграмотни са, няма да има школа, която да специализира кадрите, ще изостанем умствено и интелектуално така, както бяхме изостанали през едни 500 години. ? И затова ни остава само да мием чинии, да сервираме и да дадем своя национален принос в най-древната професия. На България, когато ще е обитавана от примати електроенергия няма да и трябва...

Румене, познах те бе пладнешки хайдук!!! Стиге си писал глупости, всички знаем, че си чакате парите за предателствата извършени спрямо Българският Народ заедно с Гоце Архаро и Крушовската биволица!!! Хайде стига се кри и писа глупости!!!

Много ми е интересно колко време е необходимо на целокупния български народ да разбере, че този мъртвороден проект е бил необходим на една партия за да отклонява средства от него, да затвърди на практика 100% енергийна зависимост на България от една друга уж братска страна! Ако проектът беше печеливш, във всеки един момент от 1981 година тук щеше да има навалица от инвеститори, готови да се наредят на "богатата" според някои копаня (ако е печеливш, копанята ще е пълна, ако не - празна, а както знаем на празна копаня прасета не се нареждат). Никой ли не разбира, че това е геостратегически проект, целящ да ни направи зависими от държавата, на която някой поръча да произведе два реактора, без да се знае откъде ще дойдат парите за построяването на къщичките да двата реактора- ето там е истинското престъпление срещу интересите на българския народ, а който го е сторил никога няма да понесе отговорност за това. За такива неща в Китай разстрелваха по стадионите пред публика.

Ето този примитивизъм в мисленето прогони едни над 3 милиона българи, и унищожи активи за над $ 600 милиарда (по данни на финансовото министерство) у нас. Това ни направи зависими не само от една страна, ами от всички страни. Ако страните около нас откажат да внасят в България храни ще умрем от глад. Ето докъде ни доведе папагалщината, която измести науката в България! По-добре зависими само от една страна, вместо зависими от всички! Цяла Европа винаги е мечтала за такава ,,зависимост", каквато беше зависимостта на България от бившия СССР...

никакви АЕц, както е тръгнало след 20 години няма да остане население в Бг, съответно тока няма да му трябва, вместо скъпия ток от опасната Аец могат ще ползват по-екологични източници - дърва, а вместо електоромобили - каруци

Кюмюр от Мариците.

Най - добре е чужд инвеститор да построи централата и да се ангажира да продава тока безплатно. ха ха ха.

нивото на образование (елементарни познания) у Бг управляващите е мн ниско, според тях строене на един Аец е като строене на кенеф на село - става бързо и струва малко, и можело да стане без всякакви държавни гарантии

Ама аз разбрах, че руснаците като го построят, ще ни дават пари за тока им :)

Герберските свине искат да се наредят до копанката наречена АЕЦ Белене още да краднат.

Като свършат еврофондовете, от къде ще се краде?

Защо се харчат още пари за този проект? За да се угажда на пенциите ли? Дето някой ги е излъгал, че тока му ще бъде евтин.

Правят си лаф-моабет. Не им обръщайте внимание.

не ни трябва АЕЦ, на нас ни стига Бойко да е начело! Смърт на комунистическият АЕЦ, вечна слава на ГЕРБ! Всеки ром със соларен панел, всяка каруца с два! Бъдещето на българиа е в ромите, съответно в соларните панели! За 10 млрд. могат да се сложат соларни панели и да си гледаме планета тв и да си пием ракията, докато Бойко ни управлява и ръководи!

Росатом предлагаха да го построят със собствен ресурс и ние да го връщаме после ... ГЕРБ тогава ги блокираха . Сега какво.,...?

Пак някой не разбрал. Няма да има АЕЦ. Има хвърлени едни милиарди и понеже господарите наредиха това дебилско племе да ликвидира енергетиката си хвърлят прах в очите.

Е няма как. Защото при този вариант герб няма да могат да крадат от проекта! Между другото, АЕЦ "Акую" в Турция се строи на същия принцип.

Предлагам да ти дам чисто нова фиеста и ти за следващите 5 години да ми върнеш 100 000 лева. Пиши, ако си съгласен. Ако има и други съгласни и те да ми пишат!!!

Ако няма частен инвеститор, то означава че проекта няма финансов смисъл. Кой евреин ще откаже пари?

На пръв поглед - си прав, но в съжденията ти има две малки, но съществени разлики: еврейте обичат да вземат, а не да дават.

е тов а епроекта белене. Дори тоалетна д аправиш имаш плани и финансиране! А тук няма нищо , само все по остаряла площадка и част от оборудването ,което ежедневно ръждясва!