Отрицателна инфлация от началото на 2020: кои цени падат, кои се увеличават

Месечната инфлация за август е 0, годишната - 1.2%. Основните храни са поевтинели през август, особено плодовете и зеленчуците. Поскъпнали са горивата и почивките

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Лъжи, лъжи, и само лъжи по български... Цените падат, ама друг път!

Тази отрицателна инфлация не се ли нарича дефлация?

Една вечеря в центъра на София излиза колкото в центъра на Берлин, само дето качеството е наполовина. 2 топки сладолед - 5 лева в София, в Берлин 2 Евро. в немския Лидъл цените са 30% по-ниски от Софийския. И всичко това при средна нетна заплата 25% от немската. Къде я виждате тая дефлация?

НИКОЙ, ама НИКОЙ не е длъжен да ти продава на тебе по-евтино, щото заплатата ти е по-малка. А там където където потреблението на една стока е по-малко - цените са по-големи защото не се купува на едро. НЕ разбирам защо трябва някой да има преференции, щото виждаш ли заплатата му била по-малка Бос ходи, гайда иска. Ама се накичил с 3 ланеца и 2 телефона и то модел 2020... па после вика - сметката ми за телефон е голяма. Хайде всяка жаба да си знае гьола. И малко от малко се поинтересувайте от икономика преди да се жалвате.

Каква икономика има в БГ бе кретен всичко е ББ бошлав работа ,бил ли си в някаде в Европа да видиш

Явно не осъзнаваш каква велика глупост си написал! Ще го обясня просто - напр Мерцедес продава кола и в Германия и в България за €100к. Аз решавам с моите пари на си купя кола за €75к и въобще не ми пука за този Мерцедес! Разбра ли? Който иска да продава тук, ще се съобразява с покупателната способност на масата клиенти. Като не му харесва - да си отива. Така тук ще останат онези, които се адаптират към пазара. Интересно обаче защо мълчиш за многото животоспасяващи лекарства, които тук са в пъти по-евтини, отколкото в Западна Европа и затова се реекспортират там? Дано не ти се налага такава нужда, та да разбереш от личен опит за какво иде реч!

руснака продава ли ти газта по-евтино щото си българин? 2014 за България беше 512 долара, за Германия под 250. Що ли? Сега кажи на баба Меркел "тенкю", че се застъпи за България и цените са почти еднакви. А Китаеца дали на Българина продава телефона по-евтино от на германеца? А дали една и съща техника въобще се продава по-евтино за по-бедна държава? Кой е навит да работи на загуба? Нали после всички ще прекупуват от там за далаверата а производителя пак ще с пръст в г...

по-несериозен коментар не мога да си представя?? берлин една вечеря за двама средно е 100 евро, в София - 50 лв..

В берлин клошарите получават повече пари от работещите в България

Цените на калнинките са паднали. Цените на проститу... ъъ протестиращите са същите и цените на антипроститу... антипротестиращите са се вдигнали. Цената на парцуцата е намалена, преди данъчните искаха 10 литрова дамаджана за да не ти хванат казана, сега и за 7 литрова са доволни. Цената на цацаратур... е така де каскетурата е според зависи от случая. За мустака, черепа и други фокусирани цената е станала непосилна, а за други по-наши хора е по еффтинджос. При ушев цената на "Ко ши праим са?" както винаги зависи от марката и модела на автомобила. Айде, само наште, които и да са те, оставка на който ви харесва, и си живейте живота.

tva, ne go li, vikaxa defazia?

Моята оценка е, че ЦЕНИТЕ на ХРАНИТЕЛНИТЕ СТОКИ са скочили с повече от 20%. Оценката е на ДЖОБА МИ.

Тези пак лъжат!!! Аз от 1989 година насам не съм видял нито едно намаляване на цената на стока или услуга!!!

Направо забогатяхме! Само дето от март съм безработен, иначе цъфтя от щастие с тия ниски цени.

От кои магазини пазарите, че да дойдем и ние? В нашите наоколо всичко е скочило и то доста. Сезонно поевтиняха само някои зеленчуци, които миналата година по това време бяха доста по-евтини.

А за какъв уй са поскъпнали горивата, след като цените на газ и нефт се сгромолясаха?

Каква отрицателна инфлация та е яла бре? Да не сте правили сметки за германската икономика? Защото у нас цял куп цени на стоки които се купуват всеки ден, се увеличиха поне с 20%. Или тарикатски броите сезонното намаление на цените на плодове и зеленчуци?

уйдурма, стъкмистика....

Пропомням данни само Срив на парите изпращани от чужбина. 5-6 пъти надолу. Спад на инвестиции, колкото и да ги няма. Застрахователи изнесли 5 милиарда. Спад на износа към 20 процента . Спад на сделки с имоти 17 процента на тримесечна основа. Безработицата расте, макар и умерено у нас. Спад на данъчни приходи, сериозен. Общините са направо матирани данъчно. Припомням данни от тези дни и седмици. И на това му викате манипулация на цени на дребно, герберска уйдурма, стъкмистика.... Аз ще му викам криза, напреднала, дебела, яка , истинска криза, доста преди зимата. Отворен съм за контрааргументи. Дано съм аз простия, а вие с манипулираните цени умните.

Кои цени ще се увеличат? ФФФФсички.

Въпросът е кой купува, какво купува, колко купува. Там е отговора. Тва кой, кво написал на един етикет. Дреме ми. Пълен ли е джоба или празен. Кризата си върви, цикъла си се цикли.

Ама вЕрно ли киселото мляко от 0,90 лв миналата година, сега е станало 90 стотинки и половина. Пък хлябът от 1 лев 99,5 стотинки. Брех да му се не види. Смятам, смятам - като купя един хляб и едно мляко ни кяр,ни загуба. На теория, де. щото сурринта за тези двете дадох 2.10. Ама щом казват, че инфлацията е намаляла, може е така. Може пък на фераритата цената да им е паднала.

Ами да - той шиши си е купил толкова ферарите, че е "изял" цялото увеличние на млякото.

храната в стола в училището от 2.50 стана 3 лева, иначе цените са надолу.. мда

Магазинерка съм и тази година цените се увеличават . Няма надолу. От 10-30 процента е увеличението на храните

Я сега кажи как е с клиентите. Нищо, че говорим за храни. Гонят ли хората по-евтино, в по-малки количества. Намаляха ли и клиентите. Колко пари оставят средно - повече или по-малко от преди година. Премисляйте и не търсете единствено лъжа в цените. Търсете истина в кризата, която удари. Яко и за съжаление доста преди зимата. Никого не плаша. Може и да греша. Вчера данни за срив във износа. Преди седмица спад на сделки за имоти в София към 20 процента, а във Варна и Пловдив по-малък спад - което само доказва, че там нещата се развиват с 1-2 тримесечия по-назад вуъв времето. Точно като при предната криза. Не плаша. Питам. Мислете да мислим. Хахахахахахаха. Дано го измислим.

Значи или е манипулация тва с цените. Или е криза. Или за капак на кризата у нас ни правят на улави и кривят истината.

Изливат се огромни пари в ЕС за борба с кризата и имаме дефлация. Това показва какво: 1. Првят ни на маймуни и лъжат с цените. Чисто конспиративна теория. 2. Криза има. Тя е много дълбока вече и в напреднала фаза. Повлякла е цени надолу въпреки мерките. Аз съм за 2. Вие си знаете. Не, че у нас няма стъкмистика. Ще гледаме кво става у ЕС Там мерките бяха далеч по-адекватни, по-навременни и по-маащабни като процент от БВП. Ако и ЕС отчете дефлация масово просто не вярвайте на конспиративния вариант с измислено занижените цени. Да не ви изненада кризата. Не за друго.

Значи първоначалното затваряне не си е свършило работата. Необходимо е още едно (втора вълна).

Най-подробно е разяснена методиката точно тук: https://www.nsi.bg/bg/content/15358/метаданни/индекси-на-потребителските-цени-ипц Вместо да отричате по принцип труда на стотици специалисти, посочете проблеми в методиката, които да водят до изкривяване на резултата. Вие гледате един магазин, НСИ гледа 6500, не е грешка - шест хиляди и петстотин

И къде са тези 6500 магазина в България като има 5-6 немски октопода из цялата страна, които ни заливат с боклуци и още 10-тина локални български търговеца по големите градове. Методиката може и да е ОК, специалистите ни може и да са най-добрите в сферата, но са важни изходните данни и най-вече - незаконния внос и търговията в сивия сектор. Тях специалисти и методика не ги лови, тях трябва да ги лови икономическа полиция и други органи, но главните извършители са гейберасти и са се СРАСТНАЛИ С УПРАВЛЕНИЕТО НА СТРАНАТА! От там идва проблема! Например в земеделието няма нито 1 фирма с декларирана печалба над 400хил лв за 2019, но аз мога да изброя поне 20 шкембака, уж земеделци, с 40 автомобила за по 200хил и нагоре парчето!? Като тролите в полза на омразния сатрап борисов влагайте поне малко знания. Поне малко.

само бсп с парите на черепа ще ни оправят..

Уж живота ни е станал по-евтин, а качват прага на бедността с цели 6 лв. На маймуни ли ни правят?

Качват прага на бедността, за да има бедни и да се запазят ред програми и тяхното администриране. Ако прага на бедността се положи на 10 лева на месец няма да има нито един беден Ако се положи на 10000 лева на месец няма да има почти нито един не беден Колкото повече го вдигат, толкова по-добре живеем

Ама о-о-оу-у-уууууу, малоумната, всички като бяхме милионери и едно детско костюмче като струваше 110 хил лв да не би да сме били богати ма?! Патка с патка такава...

Цените в магазините, от които редовно пазарувам показват точно обратното, като цените на много от продуктите се вдигнаха с 10-20% от началото на короната

ти пазаруваш. Отлично. А дали други клиенти не са минали на боклуци-заместители. В магазина намаляла ли е клиентелата. Я помисли. Ако да значи дефлация може и да има. Отчитането на цените е по методики. Европейски. Тва с манипулациите не е достатъчно обяснение. Лъжат, мажат, но дали е това или кризата е ударила здраво вече?

Дефлация ако наистина има означава, че не някой ви гъбарка с кошница боклуци, а просто е започнала истинската, дебела криза. Е крайно време беше. От ноември 2019та имаме признаци на криза у нас. Не се залъгвайте хора, че някой крие цени от вас и ви гъбарка. Не отричам, че и това го има. Мислете реално, не като тикви. Криза. Пари няма. Безработица расте, хората уплашени, не смеят и да купят,, пестят, износа пада, приходите на фирмите и народа падат. Това е вече толкова силно и комплексно, че е повлякло цените надолу. Мислете. Не се самообявявайте за балъци и всезнайковци. Мислете. Дефлацията за мен е абсолютния показател за сила и фаза на кризата, Сериозна криза в напреднала фаза.

Не беше при Жан Виденов, при кой премиер беше не съм сигурен, но статистиката беше желязна: Бяха отчели отрицателна инфлация, защото цените на пианата били паднали! Значи аз пианото в хола си го сменям всеки месец почти, тъй че да, усетих голям спад на цените. Вече обмислям да си купя роял, че по-голям така. А нищо чудно и орган да си монтирам в къщи, само че трябва да си купя катедрала вместо апартамент!!!

Отчели бяха. Вярно. Забравили да отчетат, че народа толкова е обеднял, че повечето стоки от широката кошница даже не ги и купува. Дано сега батка минем по-леко. Ако помниш как минахме тогава. Занули се всичко, пенсии, заплати. Ама почт се занулиха и дълговете, а и Софиянски както и да го плюем се оказа смел и решителен. Крадлив, мазен, но смел и решителен.

Това вече е грозно, съвсем ни правят на луди. Цял свят потъва, само ние сме супер. Борисов наистина ни смятя за прости -и то цял народ. Цените скочиха и в магазини и в заведения, въпреси по-ниското ДДС. Лекарствата също. Защо търпим нези манипулаций

Не бе, Божков и Василев те хипнотизират, подстрекават те да излезеш на протест за да свалят правителството с твоя помощ! Не излизай да блокираш кръстовища, щото така пречиш на останалите мирни граждани, които ходят на работа!

Дали ни бъзикат или кризата е достигнала кулминационната фаза. Просто много неща не се купуват и цени падат. Дано да ни гъбаркат. Пове1ето тук мислите, че ни гъбаркат. А според мен кризата е завлякла цени надолу. Ще поживеем, ще видим. Спад има в продажби, в износ, даже спад ясен към 20 процента е отчетен на тримеечна база при сделките с имоти в София. Варна и Пловдив сега падат по-бавно. Просто са назад във фазата. И те ще свият сделките. юдано аз да бъркам, а мислещите, че ни залъгват с цени да сте прави. А дано, ама надали.

Нека да им вържат заплатите в НСИ с индекса, който мерят и да видим тогава какво ще измерят?

Както винаги дяволът е в детайлите. Потребителската кошница е формирана с боб и леща. Ако формирате потребителска кошница с нормална храна ще видите един скок от поне 15-20%. Не, че не е нормално на фона на световната криза, но нека да бъдем поне малко по-честни :)

Почти само от боб и леща. А всъщност от следните пълни14 страници стоки и услуги: https://www.nsi.bg/sites/default/files/files/metadata/CPIBasket_2020-BG.pdf

Да, знаех си аз че пианата и роялите ще поевтинеят...блазе ни

Има ли криза, няма ли. Ако си спомняте и ако се интересувате въобще дефлацията беше голям проблем в ЕС и у нас след предната криза. То дет се вика таман да излезем на инфлация и хоп пак дефлация. От кризата е . Ще рече - ИМА КРИЗА. В други мои писаници съм казвал, че тази криза вероятно ще си започне с дефлация въпреки огромните пари които ЕС, ЕЦБ и т.н. изливат. Т.нар. напечатани пари. Пари, които никога не са изкарани и прибрани с данък. За какво ни е инфлация - за да стопи дълга. Няма как по друг начин. Наливат се огромни пари и пак дефлация. Трупа се дълг, а този дълг няма как да се изплати при: 1. Застаряване на населението. Оглупяване, малцинства, мигранти, социални системи на макс натоварени, келаво образование - всичко това и у нас и в ЕС и в САЩ. 2. Нисък икономически ръст. Смешен даже. В т.ч. и у нас. 3 вместо 5-6 процента. 3. Новото тук - дефлация. ДДС, акцизи падат с дефлацията. Разходите растат с генериране на нов дълг и изливането му в банките основно, но ефект няма. Данъчните приходи падат, а дългът расте. Няма връщане този дълг. След ВСВ пак има свръхдълг но ръста в Италия, Германия , Франция не е 1-2, а 5-6 проц, годишно. Сега е друго. Тогава расте и населението, а сега ЕС е пенсионерски. Пече се, пече се. квото там се пече. Герб няма , не е имал и няма и да има икономически екип, а сме в криза. Сандвичопродавеца Горанов с купена диплома. Парт. секретарка Менда и Мавродиев - лайненце живо. Екип. Реално сме в криза от ноември 2019та. Какво казва герб и Борисов въобще не ме интересува. Не ви карам да ми вярвате. Прочетете по желание.

3. Новото тук - дефлация. ДДС, акцизи падат с дефлацията. Не е така "колега". Акцизите са си акцизи и не се влияят от цената на акцизната стока.. Те са на 1-ца продукт, определят се с решение на правителството.

"отрицателна инфлация" се нарича дефлация!!

Да и значи официално сме в Рецесия!

В инфлация сме, И новите хартийка са харно напечатани. Стискайте ги и чакайте да станат по-скъпи :)))))))

Абсолютно. При изливане на милиарди от ЕС гласувани за борба с криза да имаш падащи цени. Ето това е най-обективното доказателство, че сме влезли (вече, реално) в истинската фаза на кризата.

Падат те цените :))) Стъкмистиката е велика сила. Но когатоседнеш да си покриваш месечните разходи и реалността ти пада на главата. Виж, ако бях бюрократ и всеки емсец ми даваха премия... Или поне веднъж на годината да ми даваха премия... Или всичко да ми е безплатно. Или пък ако вземах под масата... Е тогава щях да съм убеден, че средната (чиновническа) заплата си е като средната зпалата във Фрнация. И това си е кажи-речи така по покупатлена способност. Но само за по-равните.

Какво ни се струва логично е едно, а какво е реалното е друго. Влизаме в истинската сериозна фаза на кризата. Дефлацията е закономерна тук. Спада в приходите на хората, данъците, търсенето, доверието, нагласите, ръста на безработица и т.н. фактори са с трупали с месеци и сега натискат цените. При това се правят разходи от държавите за борба с кризата. Разходите растат, приходите спадат. Вдига се дълга. Закономерно. 12 години след предната криза. Типичен малък цикъл от 12 години. Само не знаем колко ще е дълбок. Досещам се. САЩ, Китай, ЕС, Япония и др. са готои с цената на какъвто и да е нов дълг да не допуснат дълбока криза като в 1929та. Вероятно ще успеят за сега. Свръхдълга обаче ще е огромен и неизплатим в бъдеще. Демек кво трябва, мислим, мислим...... война или яка инфлация в бъдеще. За да зачистим дълга. Ама не скоро. Брой поне още един цикъл 12 години до тогава. Според мен.

предположим (смело), че е вярно. Това са цените на най-скапаните продукти от даден вид.. тип салам без месо, и сирене без мляко и т.н.... хубавата храна е поне с 10% нагоре...

Не е така. Хубавата стока и миналата година е била на 10 проц. отгоре. Ако се спазва методика всичко изглежда правдоподобно.

Това са цените на отровите, които би следвало да ги раздават безплатно на гладуващи. Реалните ценуи - по 2 по 3 и нагоре.

Кои цени са паднали и с колко •хранителни продукти и безалкохолни напитки - намаление с 0.6%; Пълен булшит! Цените на хранителни стоки са се повишили средно с 15-20% само за периода Февруари 2020 - Август 21020! Няма НИТО ЕДИН ХРАНИТЕЛЕН ПРОДУКТ, който да се продава на по-ниски цени. Дори днешните "промоционални цени с до 40% отстъпка" на някои продукти са по-високи от редовнине цените на същия продукт през Август 2020! Наблюдаваме най-лошият от лошите варианти за икономическото развите на България - СТАГФЛАЦИЯ. Списващо-копиращият тази "безценна" дезинформация как цъфтим и разцъфтяваме да отвори дебелите книги и да се запознае с определението за този процес.

за поред път се доказва колко е важно статистическия институт да е подчинен на управляващите. Пишат какво трябва хората, не се излагат

Посочете моля бяла сива или черна държава, гдето статистическият институт е на подчинение на опозоцията.

Посочете моля бяла сива или черна държава, гдето Премиерът да е 2 пъти осъждан за лъжа! И то докато е действащ такъв!?

Отново МАНИПУЛАЦИЯ ! Ние усещаме по джоба си как стоят нещата! Всичко е поскъпнало поне с 10 %, въпреки поевтинявнето на горивата!

А според статистиката горивата са поскъпнали най-много.

Този тъп статистически институт,отдавна трябваше да е закрит,бълва само лъжи и глупости..

Не може, той е удобен за да прави стъкнистика за пред европата...

Що за гнусна и долна манипулация? Спрямо миналата годината цените са поне с 10% отгоре!

Бойко пада , и цените започнаха да падат ! Защо не се случи това ПО-РАНО ?

то и сега не се случва само пишат за това

В моята потребителска кошница е по-скъпа за същото от преди няколко месеца с 20 лв, не знам как точно ги изчислявате, ние сме бедни много бедни и всяка лъжа за поевтиняване лъсва веднага не се правете труда да правите списъци с неща, които са поевтинели ТЕ НЕ СЕ ЯДАТ, като и маргарина например, а за хладилници и печки още повече, поевтинял е куфия ви мозък!

Инфлация за депутатите 70% , а на другият ден , ИНФЛАЦИЯ ЗА НАРОДА ---3 % ...

Аз виждам положителна инфлация в мойта потребителска кошница...

Стъкмистиката се прави за заблуда, а реалността е живота и всеки ден се пътува, яде и т.н

Статистика-стъкмистика. Като знам как си подавам отчетите в НСИ. Гледам небето и цифрите са според облаците /цвят, гъстота и т.н./

Защо не са споменава нищо за инфлацията на политиците - може по партии, може и 'хармонизиран' индекс , въпреки че не е ясно какво означава?

Предполагам, че съставителя на тази така наречена статистическа справка е с постоянен адрес по местоживеене гр. Карлуково, в една всеизвестна обществена сграда.

Бойко е виновен и ние няма да му простим! Всичко съсипаха в тая държава - дори цените взеха да падат.

И кого ще излъжете с тази статия? Със сигурност няма да са живеещите в България. Ако взимате данните от политиците, сбъркали сте Вселената.

Микровълнова фурна - 90лв Билет за 1 линия за ГТ в София - 23лв. Кафето-0,70-1,20лв. Вафли-0,25-0,40лв Автогаз- 0,88лв През последните 10г да е било по добре? Не желая Служебно правителство!

Мокри кърпички-0,30лв в Лидъл Питка - 0,55лв. Чорапи-1лв. :)

Тия цени са на боклуците. Не желая боклуци! Мутрите вън!!! Оставка!!!

Еее, за пералня Милде... Цените са други!

Браво! На̀учен факт, е че човечеството, в частност българите никога не сме живели по-добре — по-дълго, по-охолно и обградени с повече удобства. Съвсем хич никога. Нито при Симеон 1, нито при цар Петър, нито при Г. Димитров, нито при В. Червенков, нито съвсем никога. Никога не сме стигали от Бургас до София за три часа и половина и от София до Барселона за 29 лева, носейки в джоба си суперкомпютър с почти безплатен достъп до човешкото познание.. Покайте се горделивци!

А нещо да кажеш за безплатния Wi-Fi при хан Аспарух?

Отново доказахте че сте корумпирани и некадърни ???