Поскъпването на енергията доведе до повишаване на цените в Обединеното кралство с най-бърз темп от 41 години насам, продължавайки натиска върху бюджетите на домакинствата, отбеляза БиБиСи (BBC).

Инфлацията, темпът, с който се покачват цените, достигна 11,1% през октомври на годишна база спрямо отчетените 10,1% за предходния месец.

Но щеше да е още по-висока, ако от октомври не беше задействана гарантиращата схема за подпомагане на домакинствата (виж по-долу).

Стремително нарастващите енергийни сметки стоят зад октомврийския ценови скок, заедно с по-високите разходи за храна и транспорт.

Увеличаващите се разходи за живот притискат бюджетите на домакинствата и вероятно ще тласнат Обединеното кралство към рецесия тази година.

Октомврийската инфлация е най-високата от октомври 1981 г. и данните идват наяве тъкмо преди изявлението на премиера Джеръми Хънт в четвъртък, в което се очаква да обяви съкращения на публичните разходи и повишаване на данъците. Това евентуално би задълбочило очакваната рецесия - вероятност, тласнала нагоре нивото на безработица в страната до 3,6 на сто през третото тримесечие, като само през септември то достигна 3,8 на сто.

За да изчисли нивото на инфлация, Националната статистическа служба (Office for National Statistics - ONS) следи цените на стотици стоки и услуги, използвани всекидневно, известни като "потребителска кошница".

В изявлението на ONS се казва, че въпреки ограничаването в увеличението на сметките за комунални услуги (енергийни) от правителството чрез схемата за подпомагане на потребителите - Energy Price Guarantee, в сила от 1 октомври 2022 г.

ONS обаче изчисли, че без правителствената подкрепа инфлацията би се повишила до 13,8%.

По-високите разходи за енергия засягат и бизнеса, освен домакинствата, а растящите сметки принудиха някои фирми да повишат цените си.

Освен енергията, цените на храните и безалкохолните напитки също се повишиха, като разходите се вдигнаха с 16,4% през годината до октомври.

Гаранционната британска схема

Новата гарантираща схема ще намали единичните разходи за електричество и газ, така че домакинство с нормално потребление на енергия във Великобритания да плаща средно около 2500 британски лири годишно по своята енергийна сметка за следващите 6 месеца, отбелязва Ofgem - британският енергиен регулатор.

При средно потребление едно домакинство ще спести £1000 на година (въз основа на текущите цени от октомври). Доставчиците на енергия ще бъдат напълно компенсирани от правителството за спестяванията, осигурени на домакинствата.

За отделен клиент сумата, платена по гаранцията, варира в зависимост от това колко енергия се потребява, къде живее, как плаща за енергията си и каква е схемата на измерване.

Стойността от £2500 се базира на домакинство с нормално потребление и двойна сметка - за електричество и газ, плащащо чрез директно дебитиране от сметка.