Турската лира отбеляза нов спад тази сутрин, достигайки исторически минимум от 9,85 спрямо долара, предаде Асошиейтед прес.

Обезценяването идва след изявлението на президента Реджеп Тайип Ердоган, че е разпоредил десет посланици на западни страни в Турция да бъдат обявени за персона нон грата заради тяхна декларация с призив за освобождаването на турския филантроп Осман Кавала.

От началото на годината турската лира е поевтиняла с 24 на сто спрямо долара. Валутата претърпя допълнителен срив заради безпокойства, свързани с паричната политика на страната и намесата на президента в работата на централната банка.

Турската лира е подложена на натиск след намаляването на лихвените проценти миналата седмица на фона на инфлация от близо 20 на сто. Засилването на напрежението със Запада вероятно ще притесни чуждестранните инвеститори, което ще навреди допълнително на турската икономика, отбелязва АП.

В началото на миналата седмица посланиците на десет държави - Гермaния, САЩ, Дания, Финландия, Франция, Нидерландия, Швеция, Канада, Норвегия и Нова Зеландия - разпространиха в социалните мрежи изявление, в което призоваха за освобождаването на Осман Кавала, като заявиха, че продължаващият процес срещу него и арестът му хвърлят сянка върху демокрацията и върховенството на закона в Турция. Анкара окачестви декларацията като опит за натиск върху турската правосъдна система, а турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви, че е наредил на министерството на външните работи да обяви за персона нон грата 10-те посланици.

Очаква се окончателното решение за посланиците да се изясни днес след заседание на правителството под председателството на президента.

Бившият турски президент Абдуллах Гюл критикува нареждането на Ердоган да бъдат обявени за "нон грата" посланиците на 10-те страни.

"Ако това действително се случи, ще бъдат предизвикани нови, още по-големи кризи, които ще навредят още повече на Турция", посочи Гюл.

"Постъпката им е неприемлива /има се предвид декларацията на посланиците - бел.ред./. Но те вече бяха повикани в министерството на външните работи и им бе предадено нашето становище. Един посланик не може да бъде отговорен за предаването на посланията на неговата държава. Но задълбочаването на проблема не е в интерес на Турция. Това може да предизвика други, още по-големи кризи, които може да имат необратими последствия. Необходимо е проблемът да бъде оставен за разрешаване от министерството на външните работи, да не се стига до положение, откъдето няма да има изход", заяви още Абдуллах Гюл, който заедно с Ердоган е съосновател на Партията на справедливостта и развитието, но по-късно между бившите съратниците възникнаха противоречия.

Турция е страна във Виенската конвенция за дипломатическите отношения от 1961 г., в която са указани правилата за "персона нон грата" /нежелан/ на дипломатите, които включват и принципа на реципрочност.