Българската народна банка публикува промени в регистъра на лицензираните членове на управителни и надзорни съвети на банки. Актуализациите включват пет лиценза, издадени за нови членове на управителния съвет и надзорния съвет на Българската банка за развитие (ББР). Става въпрос за трима нови членове на Управителния съвет и двама нови членове на надзора на държавната банка.

Лиценз за членове на управителния съвет са получили Цанко Арабаджиев, Крум Георгиев и Владимир Рашков Георгиев, а за надзорния съвет - Валентин Михов и Васил Щонов.

Предстои те да бъдат одобрени спрямо вътрешните правила на ББР и да бъдат вписани в Търговския регистър.

Издаването на одобрения за членове на управителния съвет (съвета на директорите) и надзорния съвет на кредитна институция следва процедурата и сроковете съгласно Закона за кредитните институции и Наредбата.

Припомняме, че наскоро от БНБ оповестиха, че на 11 май, ден преди назначаване на служебното правителство съгласно указа на президента, в БНБ са постъпили искания от Кирил Петков за "предварително одобрение за членове на надзорния съвет на ББР по Наредба № 20 на БНБ за издаване на одобрения за членове на управителния съвет (съвета на директорите) и надзорния съвет на кредитна институция и изисквания във връзка с изпълнение на техните функции (Наредбата) и от господин Стамен Янев, председател на надзорния съвет на ББР, за предварително одобрение за членове на управителния съвет на ББР по Наредбата".

Същите искания са били оттеглени съответно от министър Кирил Петков и господин Стамен Янев, председател на надзорния съвет на ББР, на 21 май 2021 г., бе записано в съобщението.

Припомняме, че служебният министър на икономиката Кирил Петков уволни членовете на Надзорния съвет на Българската банка за развитие Митко Симеонов и Велина Бурска. Това стана ясно в края на май при изслушването на председателя на съвета Стамен Янев, предавано онлайн.