Министърът на икономиката Кирил Петков съобщи пред журналисти в Министерски съвет че днес е внесено в БНБ искане за проверка на Българската банка за развитие, предаде БТА. Вчера, до края на работния ден, още нямахме данни за кредитните досиета на ББР, каза министърът.

Искаме достъп до данните, в рамките на закона, за да не губим никакво време в нашата политика на прозрачност, добави министърът.

От Българска народна банка съобщиха за БНТ, че те нямат преки законови правомощия по отношение на одитните комитети в банките. Създадената ситуация на публичен конфликт между ръководството и акционера е безпрецедентна в досегашната надзорна практика на БНБ. По тази причина от днес, 2 юни, БНБ започва целева надзорна проверка в ББР.

Припомняме, че преди ден министърът на икономиката съобщи, че ръководството на ББР е отказало да предостави на новоназначения одитен комитет на банката кредитните досиета на кредитополучателите си. 

От държавната банка отговориха, че Управителният съвет е предоставил подробна финансова информация на членовете на новия одитен комитет. В допълнение от ББР съобщиха, че са направили запитване за правата на достъп на одитния комитет във връзка с предоставянето на информация за кредитни експозиции на банковата група, представляваща банкова и търговска тайна, до Комисията за публичен надзор на регистрираните одитори и Българска народна банка.