От днес Българската банка за развитие (ББР) остава без надзор, надявам се, БНБ ще ни даде възможността това бързо да се коригира. Заменяме хора от Агенцията за приватизация с топексперти от най-добрите университети в света. Това обяви служебният министър на икономиката Кирил Петков по време на среща-разговор с председателя на Надзорния съвет (НС) на ББР Стамен Янев.

От днес, след това интервю, ще дам моето нареждане за уволнението на Митко Симеонов и на Велина Бурска. Това означава, че след днешна дата, те, дори преди да е вписано в търговския регистър, ако направят някои действия, подобно на тези, които са били извършени по тяхно време, те ще имат съдебна отговорност, каза министърът.

Служебният министър на икономиката Кирил Петков уволни членовете на Надзорния съвет на Българската банка за развитие (ББР) Митко Симеонов и Велина Бурска. Това стана ясно при изслушването на председателя на съвета Стамен Янев, предавано онлайн.

Още днес ще внеса към вас предложение и, надявам се, вие да се срещнете с тези хора и да оцените дали те могат да заемат тази длъжност, обърна се министърът към председателя на НС на ББР и допълни, че иска да замени "хора, които имат опит в Агенцията за приватизация" с Васил Щонов и Валентин Михов.

Как мина изслушването

По план министърът на икономиката Кирил Петков, в качеството си на упражняващ правата на собственост на държавата в общото събрание на ББР АД, трябваше да проведе срещи поотделно с тримата членове на Надзорния съвет на банката. Намерението на министъра, което стои зад тези срещи, е да се осигури изпълнението на регламентирания в чл.3 от Закона за ББР основен ръководен принцип на прозрачност при осъществяване на дейността на ББР, съобщиха от Министерството на икономиката.

Симеонов и Бурска обаче не се отзоваха на поканата за изслушване, като за това са изпратили писмо (съвместно) до Кирил Петков. Тримата са имали предварителна среща обяд предния ден и в писмото си те отказват срещата на следващия ден, след като Петков бил определил разговора като "цирк".

Днешната среща не е "цирк, заяви Петков, изразявайки съжалението си, че другите двама членове на Надзорния съвет не са дошли. Това е начинът да наложим прозрачност, а не просто да сменим един надзор с друг в една затворена стая, заяви служебният министър във видео, излъчено от министерството. Ще наложа обществени обсъждания.

Служебният министър на икономиката заяви, че за него това е сигнал къде може да има непрозрачност при управлението на банката.

Това че се съгласихте да дойдете тук, а вашите двама колеги - не, донякъде за мен показва къде липсата на прозрачност се крие, обърна се министърът към Янев. Той попита Стамен Янев от колко време е председател на Надзорния съвет. Янев уточни, че е бил избран за председател на НС на 28 август 2020 г. За този период от девет месеца мога да докладвам, че е имало приблизително 36 заседания на НС, като на една трета от тях, за съжаление, отсъствах поради заболяване, допълни Янев.

Наскоро Кирил Петков назначи комисия за публичен контрол на средствата и за прозрачност в ББР заедно с Агенцията за финансов контрол, заедно с одитния отдел на Министерството на икономиката. "Ще влезем в ББР, за да видим как са изразходвани тези средства и защо по устав и по закон тази банка трябва да помага на малкия бизнес, а се дава почти 1 милиард на 8 човека, от които 4 са може би свързани", коментира на 16 май в телевизионно студио служебният министър на икономиката.

Още преди проверката бе разгласена информацията, че осем големи клиенти са получили кредити за 946 милиона лева. "По над 118 милиона е получил всеки от тях, огромни държавни средства са дадени само на 8 компании", каза тогава Петков, като наблегна на това, че ББР е банка за финансиране на малкия и среден бизнес.

Това каза и днес министър Петков - че причината за това изслушване е, че осем клиенти на банката са получили 946 млн. лева кредити, или средно всяка една от компаниите е получила над 100 млн. лева. Той определи това като обезпокоително, защото не кореспондира със Закона за ББР, с Устава й и напомни, че банката трябва да финансира малките и средните предприятия, особено по време на covid кризата.

Министърът попита Янев колко от осемте кредита са минавали през Надзорния съвет, когато Янев е бил председател. Янев уточни, че за периода на неговата работа не са били разглеждани и одобрявани кредити, посочени в списъка на големите кредитни експозиции в банката.

През цялото време съм се опитвал да получа повече информация за големите кредитни експозиции, кое е приоритетно за банката и кое не е, като на тази база, тъй като възможността за формални отчети не срещна разбиране сред колегите, и прецених, че през "меки" мерки, свързани с това да се изисква допълнително информация, да се кани УС на заседанието на НС, за да бъде обяснено за отпусканите по-големи кредити, каза Янев.

В отговор на уточняващ въпрос от министъра дали изисканото от Янев УС да докладва кредитните експозиции на НС за по-големите кредити не е било обичайна практика преди, Янев посочи, че е останал с впечатлението, че има затруднена комуникация между надзорния и управителния съвет.

Кои са двамата нови в надзора на ББР

Кирил Петков представи накратко двете предложения за нови членове на Надзорния съвет на ББР.

Васил Щонов

Завършил финанси в института Wharton и MIT (Масачузетския технологичен университет). Професионалист с богат опит в банковото дело, телекомуникациите и енергетиката. Има солиден опит в американски фонд за рискови инвестиции в малки и средни предприятия в Лос Анджелис (2017-2020), работил за най-голямата консултантска компания в света McKinsey & Company като младши партньор, където е ръководил екипи по анализ и управление на големи търговски банки в България (2004-2008), инвестиционен банкер в Bear Stearns в Ню Йорк.

Човек с прозрачно минало и готов да се ангажира и с реализиране на визията на председателя Стамен Янев да се пусне ликвидност към малките и средни предприятия, която да се усвои напълно (не както досега не напълно усвоена ликвидност по действащата в банката програма), коментира Петков.

Бил е в борда на директорите на "Близу" (2010-2014). Служебен министър за енергетиката и икономиката в правителството на проф. Близнашки през 2014 г.

Валентин Михов

Също кадър на McKinsey & Company - от 1999 до 2008 г. е консултант и младши партньор. В периода 2008 - 2017 г. е на ръководни постове в банки в Австрия, България, Германия, Русия и Украйна. От 2018 г. отново консултира банки и компании. Завършил е МГИМО, международни икономически отношения и е магистър по бизнес администрация от INSEAD.

Вкарваме висококвалифицирани хора в надзора на банката, замествайки такива, които са одобрявали от името на принципала необясними за мен кредити и които не искат да се отзоват на обществени покани като тази, отбеляза Петков.