Щатският долар се повишава спрямо еврото, британския паунд и повечето световни валути в четвъртък сутринта, а инвеститорите оценяват решенето от заседанието на Федералния резерв на САЩ (Фед), което приключи снощи, след като пазарите в Европа бяха затворени.

Както се очакваше, Фед остави основния лихвен процент непроменене на 5.25-5.5% годишно.

Междувременно точков график от прогнози - диаграма, показваща индивидуалните очаквания на членовете на борда на Фед за лихвените проценти - показва, че 12 от 19 управители на централната банка на САЩ очакват ново увеличение на лихвените проценти тази година.

Председателят на Фед Джеръм Пауъл каза по време на пресконференция след срещата, че Фед е готов да повиши лихвите отново, ако е необходимо. Пауъл също отбеляза, че "мекото приземяване" на американската икономика не е неговият основен сценарий, въпреки че е възможно.

Индексът ICE Dollar, показващ динамиката на долара спрямо шестте основни световни валути (евро, швейцарски франк, японска йена, канадски долар, британски паунд и шведска крона), нараства по време на търговията с 0.29%, достигайки най-високите си нива от началото на март, след като Фед сигнализира, че може все още да има повишение на лихвения процент. По-широкият WSJ Dollar Index, в който са включени 16 валути се повишава с 0.14%.

Двойката евро/долар се търгува за 1.0644 долара в сравнение с 1.0662 в края на предишната сесия. Еврото губи около 0.17% и се търгува близо до 26-седмичното си дъно, пише Trading Economics, като припомня, че миналата седмица Европейската централна банка повиши трите си лихви с 25 базисни пункта, за да достигне нови многогодишни върхове и сигнализира, че вероятно е завършила своя цикъл на затягане на паричната си политика.

Обменният курс паунд/долар също се понижи с 0.15% до 1.23265 долара спрямо 1.2344 долара в сряда. Резултатите от заседанието на Банката на Англия (BoE) ще станат известни в четвъртък. Анализаторите все още вярват, че британската централна банка ще повиши основния си лихвен процент с 25 базисни пункта до 5.5%, въпреки че вчерашните данни показаха неочаквано забавяне на инфлацията в Обединеното кралство през август, затова и вероятността процентът да се запази на същото ниво се е увеличила.

Междувременно щатският долар отслабва незначително към японската йена и струва 148.30 йени спрямо 148.34 йени в края на последната сесия. Централната банка на Япония започна заседанието си в четвъртък и ще приключи в петък сутринта, като се очаква да запази краткосрочния си лихвен процент на -0.1%, на това ниво от 2006 г. насам. Но дори и централната банка да реши да въведе процентите в положителна територия, каквито са повечето прогнози, е малко вероятно йената да си възвърне позициите в средносрочен план.

Стоковите валути остават под натиск на силния долар. Австралийският и новозеландският долари, които са зависими и от търговията на двете страни с Китай, спаднаха съответно с 0.39% до 0.64196 щатски долара за един австралиец и с 0.15% до 0.59189 американски долара за едно "киви".

Другите две стокови валути - канадският долар и норвежката крона, които са силно зависими от цените на петрола, спаднаха съответно с 0.23% до 1.34914 канадски долара за един американски и с 0.35% до 10.82610 крони за един щатски долар. На стоковата борса в Ню Йорк (NYMEX) американският лек суров петрол (WTI) с доставка до 20 октомври поевтиня с 1.15% до 88.63 долара за барел, а европейският Brent на стоковата борса в Лондон с доставка до 29 септември се понижи с 1.08% до 92.15 долара за барел.

*Валутните курсове и котировките на петрола са актуални към 10:15 часа българско време, източници Trading Econoics.