Щатският долар се движи в различни посоки спрямо повечето световни валути, като се повишава леко спрямо еврото, спада спрямо йената и е стабилен спрямо британския паунд.

Вниманието на пазара в четвъртък е насочено към доклада на Министерството на труда на САЩ за броя на новите молби за помощи при безработица в страната през последната седмица. Освен това, търговците очакват окончателни данни за производителността на труда и разходите за труд за второто тримесечие, които включват по-специално информация за динамиката на американските заплати.

Индексът ICE Dollar, който показва динамиката на долара спрямо шестте основни валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинги и шведска крона), добави 0.02%, а по-широкият WSJ Dollar Index, в който са включени 16 валути, нарасна с 0.05 на сто*.

Еврото се понижи спрямо долара с 0.05% - до 1.0722 долара от 1.0727 при затварянето на пазара в сряда. Европейската централна банка (ЕЦБ) определи вчера следобед референтен курс на еврото от 1.0745 долара. Единната европейска валута остава близо до до тримесечното дъно от 1.0705 долара за едно евро, достигнато на 5 септември, тъй като инвеститорите оценяват перспективата за пауза в текущото затягане на паричната политика, заради слабите икономически данни, като същевременно преценяват ястребовите забележки, направени от Клаас Нот, член на управителния съвет на ЕЦБ. Той предупреди, че търговците, които залагат срещу увеличение на лихвените проценти следващата седмица, може да подценяват вероятността то да се случи. Нот подчерта, че постигането на целта на банката за инфлация от 2% до края на 2025 г. трябва да бъде минималният ангажимент от страна на членовете на борда на ЕЦБ. Като аргумент той посочи данните за индустриалните поръчки в Германия, които претърпяха значителен спад от 11.7% през юли, отбелязвайки най-рязкото понижение от април 2020 г. и далеч надхвърляйки очакванията на пазара за намаление от 4%.

Курсът на британския паунд се понижи с 0.09% до 1.2496 долара спрямо 1.2507 долара предния ден. Британската валута спадна под критичния праг от 1.25 долара, достигайки най-ниската си точка от началото на юни, притисната от забележките на управителя на Бантата на Англия (BoE) Андрю Бейли по време на представянето му пред парламента на Обединеното кралство. Бейли заяви, че централната банка наближава края на своята поредица от повишения на лихвените проценти, въпреки че перспективата за по-нататъшни увеличения на лихвите се очертава поради постоянния инфлационен натиск. Успоредно с това друг член на борда на (BoE), Суоти Дхинга, изрази опасения, че лихвените проценти вече са достигнали ниво, което потенциално може да навреди на икономиката, ако се повишат допълнително. BoE повишаваше лихвените проценти на всяка от последните си 14 срещи, водена от необходимостта да се бори с високите нива на инфлация, въпреки признаците на икономическо отслабване.

Щатският долар се понижи с 0.11% до 147.50 японски йени, спрямо 147.66 йени в предишната търговия, .след изявлението в четвъртък на Джунко Накагава, член на Управителния съвет на Японската централна банка, че Банката на Япония трябва да поддържа изключително разхлабената си парична политика в обозримо бъдеще, за да постигне устойчива инфлация от 2%. Накагава отбеляза, че много японски компании повишават цените и заплатите, което помога за ускоряване на инфлацията.

Доларът нарасна с 0.12% спрямо юана до 7.3256 юана за един американски долар в сравнение със 7.3170 юана в края на предишната търговска сесия, за което допринася спадащият търговски излишък на Китай до 68.36 милиарда долара през август от 78.65 милиарда долара през август 2022 г. и 80.6 милиарда долара през юли тази година, става ясно от изявление на Главната митническа администрация на Китай. Обемът на китайския износ през август е намалял с 8.8% на годишна база, а вносът - със 7.3%.

Стоковите валути са на различни позиции спрямо щатския долар. Австралийският и новозеландският долари, които са зависими и от търговията на двете страни с Китай, се повишиха съответно с 0.02% до 0.6381 щатски долара за един "австралиец" и с 0.20% до 0.5883 американски долара за едно "киви".

Другите две стокови - канадският долар и норвежката крона, които са силно зависими от цените на петрола, следвайки низходящия тренд на цените на петрола, се понижиха съответно с 0.06% до 1.3644 канадски долара за един американски и с 0.08% до 10.7146 крони за един американски долар. На стоковата борса в Ню Йорк (NYMEX) американският лек суров петрол (WTI) с доставка до 20 септември поевтиня с 0.31% до 87.27 долара за барел, а европейският Brent на борсата в Лондон (ICE Futures) се понижи с 0.28% до 90.35 долара за барел*.

Волатилността на петрола (във вторник поскъпна, в сряда и четвъртък поевтиня) се дължи на съвместното съобщение от вторник на Саудитска Арабия и Русия. От него става ясно, че Саудитска Арабия ще продължи да произвежда само 1 милион барела на ден до края на декември, докато Русия ще намали износа си на суровината с 300 000 барела на ден. Новите ограничения са в допълнение към съкращенията през април, договорени от няколко производители от ОПЕК+, които да действат до края на 2024 г.

*Валутните курсове и котировките на петрола са актуални към 10:00 часа българско време, източници Ройтерс и Trading Economics.