По време на днешната търговия щатският долар поевтинява спрямо еврото, британския паунд и японската йена. Инвеститорите очакват тази седмица публикуването на данни за потребителската и индустриалната инфлация в САЩ.

Министерството на труда на САЩ ще публикува в сряда данни за динамиката на потребителските цени в страната през август, а в четвъртък - статистика за цените на производител за същия месец. Пазарът очаква инфлацията да се ускори и в двата случая, според Trading Economics.

Данните за движението на цените могат да повлияят на траекторията на лихвените проценти в Съединените щати. Засега пазарът вярва, че Федералният резерв ще ги остави непроменени на заседанието си през септември.

Индексът ICE Dollar, показващ динамиката на долара спрямо шест основни световни валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинги и шведска крона), спадна с 0.47%, а по-широкият индекс WSJ Dollar, в който са включени 16 валути, се е понижил с 0.57%.

Еврото се повиши с 0.32% до 1.0735 долара спрямо 1.0700 долара в края на предишната сесия в петък. Въпреки нарастването, общата европейска валута се търгува на най-ниското ниво от три месеца, докато търговците се опитваха да оценят плановете на Европейската централна банка (ЕЦБ). В момента инвеститорите определят почти 64% шанс ЕЦБ да запази лихвените проценти непроменени на следващото си заседания за паричната политика на 14 септември, тъй като последните данни продължават да сочат голям риск от рецесия, особено в Германия. БВП на еврозоната е нараснал само с 0.1% през първата половина на годината, според ревизирани данни на Евростат, а фабричните поръчки и промишленото производство в Германия паднаха много повече от очакваното, докато PMI за най-големите икономики в блока сочеха свиване в сектора на услугите. От друга страна, темпът на инфлация остана стабилен на ниво от 5.3%, повече от два пъти над целта на централната банка, повишавайки рисковете от стагфлация. През последните дни членовете на борда на ЕЦБ изпратиха смесени сигнали относно намеренията си за лихвените проценти, оставяйки несигурност относно плановете на централната банка.

Британският паунд също се повиши с 0.34% до 1.2511 долара спрямо 1.2468 от миналия петък, но остава близко до най-ниското си ниво от началото на юни, след забележките на управителя на Банката на Англия (BoE) Андрю Бейли по време на представянето му пред парламента на Обединеното кралство. Бейли заяви, че централната банка наближава края на своята поредица от повишения на лихвените проценти, въпреки че перспективата за по-нататъшни увеличения на лихвите се очертава поради постоянния инфлационен натиск. В същото време членът на борда на BOE Суати Диингра изрази опасения, че лихвените проценти вече са достигнали ниво, което потенциално може да навреди на икономиката, ако се повишат допълнително. BoE повишаване лихвените проценти на всяка от последните си 14 срещи, с аргумента, че това се прави в името на борбата с високите нива на инфлация, въпреки признаците на икономическо отслабване.

Стойността на долара спрямо японската йена се понижи с 1.13% до 146.16 йени спрямо 147.83 йени в края на последната сесия в края на миналата седмица. Японската валута се търгува близо до месечен връх след изявлението на управителя на Японската централна банка Казуо Уеда. През уикенда той каза, че регулаторът може да прекрати политиката на отрицателни лихвени проценти, когато инфлацията се консолидира до целта от 2%. Според него, до края на годината централната банка може да има достатъчно данни, за да реши дали да промени паричната си политика.

Стоковите валути също се възползваха от слабостта на долара. Австралийският и новозеландският долари, които са зависими от търговията на двете страни с Китай, се повишиха съответно с 1.03% до 0.6440 щатски долара за един "австралиец" и с 0.84% до 0.5928 американски долара за едно "киви".

Другите две стокови валути - канадският долар и норвежката крона, които са силно зависими от котировките на петрола, се повишиха съответно с 0.37% до 1.3589 канадски долара за един американски и с 0.17% до 10.6613 норвежки крони за един щатски долар. На стоковата борса в Ню Йорк (NYMEX) американският лек суров петрол (WTI) с доставка до 20 септември се понижи с 0.30% до 87.25 долара за барел, докато европейският Brent на стоковата борса в Лондон (ICE Futures) с доставка до 29 септември поскъпна незначително с 0.04% до 90.69 долара за барел.

Поскъпването на Brent е продължение на волатиността му, започнала миналия вторник, след като общото изявление на Саудитска Арабия и Русия. От него става ясно, че Саудитска Арабия ще продължи да произвежда само 1 милион барела на ден до края на декември, докато Русия ще намали износа си на суровината с 300 000 барела на ден. Новите ограничения са в допълнение към съкращенията през април, договорени от няколко производители от ОПЕК+, които да действат до края на 2024 г.

*Валутните курсове и котировките на петрола са актуални към 10:30 часа българско време, източници Ройтерс и Trading Economics.

3e-news.net