Щатският долар поевтинява спрямо повечето основни валути, вкл. еврото и британския паунд. Пазарните участници оценяват данните за динамиката на потребителските цени в САЩ през август и очакват резултатите от заседанието на Европейската централна банка (ЕЦБ), които ще бъдат обявени след 15:15 часа българско време.

Потребителските цени (CPI) в Съединените щати през август са се увеличили с 3.7% в сравнение със същия месец на миналата година, съобщи Министерството на труда вчера. Инфлацията се ускори от 3.2% през юли. Общата прогноза на анкетираните от Trading Economics икономисти, предполагаше инфлация от 3.6%. Междувременно ръстът на потребителските цени без разходите за храна и енергия (Core CPI индекс) се забави през август до най-ниското ниво от септември 2021 г., до 4.3% на годишна база, след като се повиши с 4.7% през юли и съвпадна с очакванията на анализаторите.

Новите данни могат да повлияят на решението на Федералния резерв на заседанието му през септември следващата седмица, прогнозира британският Financial Times.

ЕЦБ ще съобщи какво решение е взел бордът на днешното заседание в 15:15 часа българско време. Инвеститорите са разделени по въпроса дали европейският регулатор ще повиши лихвите отново или ще избере да спре цикъла на затягане, предвид сигнали за отслабваща икономика.

Вижте още: Инвеститорите се разминават дали ЕЦБ ще повиши лихвите днес или ще направи пауза

Запазването на лихвите на същото ниво в края на срещата вероятно ще предизвика критики, че регулаторът прекратява борбата с инфлацията твърде рано, докато по-нататъшното им повишаване може да доведе до увеличаване на икономическите проблеми, пише Financial Times.

Индексът ICE Dollar, който измерва стойността на щатския долар спрямо шестте основни световни валути (евро, швейцарски франк, японска йена, канадски долар, британски паунд и шведска крона), се понижи с 0.12%, а по-широкият измерител WSJ Dollar, в който са включени 16 валути, е надолу с 0.13%*.

Eеврото поскъпна спрямо долара с 013% - до 1.0744 долара спрямо 1.0730 долара в края на миналата сесия в сряда.

Британският паунд също се повиши, но по-слабо, с 0.06% до 1.2497 долара в сравнение с 1.2490 в края на предишната търговска сесия. Банката на Англия (BoE) трябва да реши следващата седмица дали да повиши основната лихва, а прогнозите предполагат до 75% вероятност за повишеине с с 25 базисни пункта. Гуверньорът Андрю Бейли намекна в края на миналата седмица, че централната банка може да се приближава към приключването на серията си от повишения на лихвите, въпреки продължаващия инфлационен натиск.

Обменният курс долар/йена, обаче, спадна с 0.22% до 147.13 йени спрямо 147.46 йени в края на предишния търговски ден.

Стоковите валута, както често се случва, се възползваха от слабостта на долара. Австралийският и новозеландския долари, които са зависими и от търговията на двете страни с Китай, се повишиха съответно с 0.22% до 0.64352 щатски долара за един "австралиец" и с 0.23% до 0.59307 американски долара за едно "киви". Австралийският долар конкретно получи допълнителна подкрепа от данните за безработицата в страната, които показаха забавяне до 3.7% през август 2023 г., колкото и през юли, когато бе достигнат тримесечния връх. Броят на безработните в Австралия намалява с 2.6 хил. до 540.5 хиляди.

Другите две стокови валути - канадският долар и норвежката крона, които са силно зависими от цените на петрола, нараснаха съответно с 0.06% до 1.35384 канадски долара за един американски и с 0.07% до 10.70079 крони за един щатски долар. На стоковата борса в Ню Йорк (NYMEX) американският лек суров петрол (WTI) с доставка до 20 септември поскъпна с 0.70% до 89.14 долара за барел, а европейският Brent на Лондонската борса (ICE Futures) с доставка до 29 септември се повиши с 0.64% до 92.47 долара за барел.

*Влаутните курсове и котировките на петрола са актуални към 10:00 часа българско време, източници Ройтерс" и Trading Economics.