Руският президент Владимир Путин се включи в срещата на БРИКС в Южна Африка с предварително записано видеообръщение, в което обяви, че дедоларизацията на световната икономика е "необратим процес", предаде Ройтерс.

По думите му до това се стига, тъй като държавните и частните дългове растат, а нестабилността на финансовите, енергийните и другите пазари се засилва.

Според руския президент страните от групата на БРИКС трябва да си сътрудничат на равнопоставени начала, за да постигнат целите си. Той изтъкна, че "групата е напът да отговори на аспирациите на мнозинството от жителите на света".

"Ние си сътрудничим въз основа на принципите на равнопоставеността, партньорската подкрепа, зачитането на интересите на другия и това е същността на ориентирания към бъдещето стратегически курс на нашето сдружение, курс, който отговаря на стремежите на основната част от световната общност, така нареченото глобално мнозинство", каза Путин.

По думите му Русия остава сигурен доставчик на храни за Африка, но наложените на страната санкции пречат тези доставки да се осъществяват гладко и да се извършват нужните за целта банкови разплащания.

Той за пореден път заяви, че Русия е готова да изпраща зърно безплатно в Африка и посочи, че страната е напът да финализира разговорите за такива доставки.

Групата БРИКС, в която влизат Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, представлява около 40 на сто от жителите на света. На срещата се очаква да бъде обсъдено приемането на нови членове, но във видеообръщението си Путин не засегна тази тема.