Германският министър на финансите Олаф Шолц отрече той или правителството да носят каквато и да било отговорност за скандала с компанията за финансови услуги Уайъркард (Wirecard) при изслушване пред парламента днес, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Компанията започна процедура по несъстоятелност през лятото на миналата година, след като призна липса на 1,9 млрд. евро (2,3 млрд. долара), за които се предполагаше, че са депозирани в доверителни сметки на Филипините.

Някои депутати обвиниха германските власти - от органите за финансов надзор до прокурори и одитори, че не са отделили нужното внимание, въпреки че от поне пет години е имало съобщения за нередности около Уайъркард.

Шолц отхвърли твърденията, че правителството има вина за скандала при изслушването днес пред парламентарна комисия, разследваща случая.

По думите му хората в компанията изглежда са действали с "доста криминална енергия" и действията им не са били разкрити 11 години, защото одиторите не са установили нередности.

Шолц отговори с твърдо "не" на въпроса дали той лично носи отговорност за това, че проблемите не са били открити по-рано.

Министърът отхвърли и предположенията, че германските регулаторни органи или финансовото министерство, което осъществява надзор над тях, са защитавали Уайъркард. Призна обаче, че регулаторната структура не е била достатъчно добра за подобен случай.

Той очерта планове за засилване на финансовия надзорен орган БаФин (BaFin) и обеща регулаторът да получи "по-остри зъби".

Очаква се канцлерът Ангела Меркел да бъде изслушана утре, като й бъдат поставени въпроси за подкрепата й за влизането на компанията на китайския пазар при пътуване до Китай през 2019 година.