Испанската банкова група Сантандер (Santander) ще изкупи европейския бизнес на германския доставчик на финансови услуги Уайъркард (Wirecard), предаде Франс прес.

Уайъркард, някога хвалена като изгряващата звезда на германските финансови технологии, стигна до фалит, след като призна, че активи за 1,9 млрд. евро вероятно не съществуват.

Банко Сантандер ще придобие технологичната платформа на Уайъркард в Европа, както и всичките необходими активи, които бяха същността на нейната дейност, съобщи в комюнике Майкъл Жафе, ликвидатор на баварската фирма.

Стойността на сделката не се съобщава от двете компании, но според германския в. "Зюддойче цайтунг", който цитира информирани източници, става дума за близо 100 милиона евро.

Мнозинството от близо 600-те останали служители на Уайъркард, които са заети в подразделението за управление на финансови дялове и в банковия филиал, ще бъдат прехвърлени към Сантандер, се допълва комюникето.

Испанската водеща банкова група ще ускори растежа си в Европа в сектора на разплащателните услуги с тази сделка, отбелязва АФП.

От откриването преди три месеца на процедурата по несъстоятелност на Уайъркард, ликвидаторът е продал активи на германската група в Бразилия, Румъния и Северна Америка. Подготвят се такива сделки в Азия, Южна Африка и Турция, уточни Франс прес.

Как гръмна скандалът

Компанията за електронни разплащания Уайъркард, член (тогава) на престижния борсов индекс DAX на най-големите германски компании, обяви фалит през месец юни, след като призна, че 1,9 милиарда евро, вписани в счетоводните му книги, евентуално държани в доверителни сметки от чуждестранни партньори, вероятно ги няма. Това доведе до поевтиняване с над 98 процента на акциите на борсата.

Германската прокуратура разследва бившите директори на компанията по подозрения в измама, която може да е ощетила банки и инвеститори с над 3 млрд. евро. Основателят и бивш шеф на компанията - австриецът Маркус Браун, и още двама бивши директори, бяха задържани.

Германия трябва да има по-строги правила за одит и счетоводство, за да предотврати друга измама за милиарди евро, подобна на скандала с Уайъркард, заяви президентът на германската централна банка Бундесбанк Йесн Вайдман.

Използване на вътрешна информация

Федералната служба за финансов надзор (BaFin) на Германия е установила, че нейни служители са извършили близо 500 частни борсови трансакции, свързани със скандалната компания за финансови услуги Уайъркард (Wirecard), предаде преди няколко дни ДПА.

Регулаторът разследва 497 частни трансакции на фондовите борси, извършени от 85 служители, при които цената на акциите на Уайъркард е имала значение, според информация от министерството на финансите.

Трансакциите, извършени между 2017 г. и 2020 г., се разследват заради подозрения, че служителите на службата са се възползвали от евентуално поверителна информация за Уайъркард за лична финансова изгода. Например, за купуване или продаване на акции на компанията.