Германия трябва да има по-строги правила за одит и счетоводство, за да предотврати друга измама за милиарди евро, подобна на скандала с Уайъркард (Wirecard), заяви днес президентът на германската централна банка Бундесбанк Йесн Вайдман, цитиран от Ройтерс и БТА.

Компанията за електронни разплащания Уайъркард обяви фалит миналия месец, след като призна, че 1,9 милиарда евро, които евентуално са държани в доверителни сметки от чуждестранни партньори, вероятно не съществуват.

Уайъркард е скандал и трябва да направим повече, за да го предотвратим в бъдеще, изтъква Вайдман в публикувано днес интервю за медийната група Функе.

По думите му германските власти трябва да затегнат правилата и процедурите, особено когато става дума да одит и счетоводство. Освен това според него властите трябва да могат по-добре да проучват международните отношения на бизнеса.

Финансовият министър Олаф Шолц предложи в петък да се затегне финансовият контрол на компаниите, опитвайки се да изпревари очаквани парламентарни критики за това, че регулаторните органи не са успели навреме да забележат безпрецедентната измама.