Джес Стейли, шефът на най-голямата британска банка - Barclays, заяви, че ще се оттегли незабавно от поста си, след като бордът на финансовата институция обяви, че е разочарован от резултатите от доклада за връзките му с осъдения за сексуални престъпления Джефри Епстийн, предаде ДПА.

Банката съобщи, че се е запознала късно в петък с предварителните заключения на Службата за контрол на финансовото поведение (FCA), но не посочи подробности.

Джес Стейли заяви, че възнамерява да оспорва заключенията, а банката отбеляза, че резултатите от разследването не указват той да е бил свидетел или да е знаел за някое от предполагаемите престъпления на Епстийн.

Стейли ще бъде заменен от днес от шефа на глобалните пазари в банката Си Ес Венкатакришнан.

Преди да се присъедини към Barclays, Стейли - 63-годишен баща на две деца, беше изпълнителен директор в американската банка JP Morgan, на която Епстийн беше клиент.

Епстийн е американски финансист с многобройни връзки с политиката и бизнеса, който бе осъден през 2008 година за скланяне на малолетни към проституция и бе в затвора през 2019 година по нови обвинения за търговия с хора с цел сексуална експлоатация, когато бе открит мъртъв в килията си.

Миналата година Стейли заяви, цитиран днес от BBC: "Очевидно си мислех, че го познавам добре, но явно не съм. Със сигурност, след като погледнем назад към това, което знаем сега, дълбоко съжалявам, че съм имал връзка с Джефри."

В съобщение Barclays заяви в понеделник: "Трябва да се отбележи, че разследването не прави заключението, че г-н Стейли е станал свидетел или е знаел за някое от предполагаемите престъпления на Епстийн, което е главният въпрос, на който се основава подкрепата на Barclays за г-н Стейли след ареста на г-н Епстийн през лятото на 2019 г."

Заради обширните контакти на Епстийн делото продължава да има голям отзвук, тъй като разследващите проучват връзките му с редица влиятелни личности. Неотдавна британският принц Андрю трябваше да отговаря на въпроси за връзките си с Епстийн.