Разпоредителите с недвижимото имущество на покойния Джефри Епстийн, обвинен в сексуална експлоатация на непълнолетни, обмислят да продадат двата острова на финансиста, за да наберат средствата, необходими за възобновяване на обезщетенията за жертвите на сексуалните му престъпления. Това съобщи днес телевизия Си Ен Ен, позовавайки се на адвокат Дан Уайнър, който представлява интересите на управителите на имоти на финансиста на американските Вирджински острови, предаде БТА.

По думите на юриста много лица са проявили интерес да придобият двата имота на Американските Вирджински острови и вече има две-три предложения за закупуването им.

Специалният фонд, създаден на 25 юни миналата година, отпусна общо 49,8 милиона долара на жертвите на Епстийн. Блумбърг информира по-рано, че финансистът е живял над 20 години на Американските Вирджински острови и е бил собственик на два малки острова, част от територията на САЩ. Тези имоти на Епстийн са се обезценили до близо 241 милиона долара на 31 декември 2020-а спрямо около 630 милиона долара през юни същата година.

Припомняме, че заради липса на средства разпоредителите с недвижимите имоти спряха изплащането на компенсации до 25 март.

Крайният срок за регистриране на нови жалби и искания за обезщетение по програмата бе вчера, 8 февруари.

Спирането на плащанията бе необходимо, за да се защитят жертвите, които все още не са подали искове, уточни администраторът на фонда. Първоначално подадените 150 иска надминаха очакванията.

Фондът дава алтернатива на исковете за обезщетение през съда. Той бе създаден на островите след самоубийството на Епстийн във федерален затвор в Манхатън през август 2019 година. Там той очакваше процес по обвинения в секс трафик.

Финансистът бе арестуван в Ню Йорк на 6 юли 2019 година. Прокуратурата заяви, че има доказателства, че през 2002-2005 година той е организирал посещения в дома си в Манхатън на десетки непълнолетни момичета, най-младото от които на 14 години. В кръга приятели и познати на Епстийн са били множество действащи и бивши длъжностни лица от САЩ и редица други страни, включително бивши държавни глави, големи предприемачи и звезди от шоу бизнеса. Делото бе прекратено след самоубийството му.