Нюйоркските власти глобиха Дойче банк (Deutsche Bank) със 150 милиона долара заради връзките й с покойния финансов магнат Джефри Епстийн, който бе осъден за сексуални престъпления срещу малолетни, предават ДПА и БТА.

Проблемните банкови операции включват плащания към лица, за които се предполага, че са били съучастници в сексуалното малтретиране на млади жени, както и плащания към руски модели.

Дойче банк не е успяла да прилага адекватен надзор над дейността на клиентите си, които самата тя е оценявала като високорискови, посочи представител на регулаторните власти.

Особено в случая с Джефри Епстийн, въпреки знанието за ужасната му криминална история, банката непростимо не е успяла да засече или предотврати подозрителни трансакции за милиони долари, допълват регулаторите.

Глобите са наложени заради значително неизпълнение на регулаторните изисквания във връзка с отношенията на Дойче банк с Епстийн, както и с Данске банк Естония (Danske Bank Estonia) и Еф Би Ем И банк (FBME Bank).

Това е първата подобна мярка срещу финансова институция във връзка с делото Епстийн, допълниха щатските власти.

Миналата седмица бе арестувана дългогодишната партньорка на Епстийн - Гислейн Максуел, която е обвинена, че е помагала на финансиста да набира малолетни момичета за секс услуги. Епстийн почина миналата година в затвора, а като причина за смъртта му бе посочено самоубийство, припомня ДПА.