Фондът, създаден с цел да осигури средства за обезщетяване на жертвите на финансиста Джефри Епстийн, внезапно е спрял плащанията, обявявайки, че временно е свършил парите, предаде Асошиейтед прес.

Плащанията няма да бъдат възобновени преди 25 март, когато изтича срокът за подаване на искове. Крайният срок за регистриране на нови жалби и искания за обезщетение по програмата пък е в понеделник, 8 февруари.

Спирането на плащанията е необходимо, за да се защитят жертвите, които все още не са подали искове, уточни администраторът на фонда. Подадените досега 150 иска са надминали очакванията.

Фондът, задействан през юни миналата година, дава алтернатива на исковете за обезщетение през съда. Той бе създаден на Американските Вирджински острови след самоубийството на Епстийн във федерален затвор в Манхатън през август 2019-а, където финансистът очакваше процес по обвинения в секс трафик. Епстийн е живял над 20 години на Американските Вирджински острови и е притежавал два острова, част от територията на САЩ. Оценката на това имущество се понижи от около 630 млн. долара през юни миналата година до близо 241 млн. долара на 31 декември 2020 година. Като цяло фондът вече е отпуснал на жертвите 49,8 млн. долара.

Финансистът бе арестуван в Ню Йорк на 6 юли 2019 година. Прокуратурата заяви, че има доказателства, че през 2002-2005 година той е организирал посещения в дома си в Манхатън на десетки непълнолетни момичета, най-младото от които на 14 години. В кръга приятели и познати на Епстийн са били множество действащи и бивши длъжностни лица от САЩ и редица други страни, включително бивши държавни глави, големи предприемачи и звезди от шоу бизнеса. Делото бе прекратено след самоубийството му.