Гизлейн Максуел, бивша сътрудничка на покойния нюйоркски финансист Джефри Епстийн, беше арестувана в САЩ, предаде Франс прес, като се позова на говорител на ФБР.

Гизлейн е дъщеря на покойния британски магнат Робърт Максуел. Тя е на 58 години, има няколко паспорта.

Арестът й бележи значителен обрат в скандала, свързан с Епстийн, отбелязва Франс прес. Гизлейн е била задържана в щата Ню Хемпшър.

Финансистът беше обвинен в множество сексуални посегателства над непълнолетни. Сред познатите му фигурираха много знаменитости в Европа и САЩ, сред които британският принц Андрю, бившият американски президент Бил Клинтън, както и настоящият Доналд Тръмп.

Епстийн беше арестуван и намерен мъртъв в затвора в Ню Йорк през август миналата година.

Гизлейн Максуел беше близка сътрудничка на финансиста, а за кратко - и негова приятелка. Тя е начело в списъка на съучастниците на Епстийн и е обвинена, че е набирала за него непълнолетни секс партньорки. Тя отрича да е съпричастна към към сексуалните престъпления на Епстийн.

Джефри Епстийн беше задържан на 6 юли 2019 г. на слизане от частния си самолет в Ню Джърси по обвинение за трафик на непълнолетни момичета и сексуална експлоатация, част от която е извършена на собствения му о-в Литъл Сейнт Джеймс, наречен от американските медии Острова на разврата.