Световните финансови регулатори и Международният валутен фонд (МВФ) представиха днес пътна карта за координиране на мерки, които да не позволят крипто активите да подкопаят макроикономическата и финансова стабилност, предаде Ройтерс, на която се позова БТА.

Подобни рискове се изострят заради неспазване на съществуващите закони в някои случаи, обявиха Бордът за финансова стабилност, който е контролен орган на Г-20 за рисковете и МВФ в документ.

Много от обявените преимущества на криптовалутите като по-евтините и по-бързи трансгранични плащания и повишаване на финансовото приобщаване все още не са се материализирали, според документа.

"Широкоразпространеното приемане на крипто активи може да подкопае ефективността на паричната политика, да заобиколи мерките за управление на капиталови потоци, да задълбочи данъчните рискове, да отклони ресурси, които са достъпни за финансиране на реалната икономика и да заплаши глобалната финансова стабилност", сочи докладът.

Документът определя сроковете, в които членките на МВФ и Г-20 трябва да приложат неотдавнашните препоръки за регулиране на крипто активите от Борда за финансова стабилност и Международната организация на комисиите по ценни книжа (IOSCO), която обединява организации, регулиращи световните пазари на ценни книжа и фючърси.

Този ход свидетелства за по-нататъшната еволюция в нагласата на регулаторите към сектора, който оставаше под радарите в последните години, но мерките се укрепиха след срива на борсата за криптовалути (FTX) миналия ноември, който разтърси пазарите и доведе до загуби за инвеститорите.

"Комплексната политика и регулаторния отговор свързан с крипто активите е необходим, за да бъдат посрещнати рисковете, които те поставят за макроикономиката и финансовата стабилност". Това се посочва в документа, който ще бъде представен на лидерите на Г-20 на срещата на върха в Делхи този месец.

ЕС е одобрил първия в света набор от правила за крипто активи, но е налице по-нееднороден подход в глобален план в един сектор без граници, където "преобладават" измами и манипулации, допълва Ройтерс.

Други момент в документа включват препоръка за избягване на големи дефицити от правителствата, които могат да доведат до инфлация и да се отразят отрицателно на курсовете на фиатните (традиционните, бел. ред.) валути, като по този начин насърчат преминаването към заместители в лицето на криптоактивите.