Европейският парламент одобри днес първите в света всеобхватни правила за регулиране на "Дивия запад" на криптовалутите с надежда да предпази инвеститорите от злоупотреби и манипулации, предаде Франс прес, на която се позова БТА.

Страните членки на ЕС вече подкрепиха законодателството, което обхваща криптоактивите, включително криптовалути като биткойна и етера и други токени, зад чиято стойност стои блокчейн технологията (например незаменимите токени - NFT).

Надеждата е чрез правилата, подкрепени от голямо мнозинство от евродепутатите, да бъде "вкаран във форма" секторът, в който често избухват скандали и зрелищни фалити.

През февруари Европейската комисия настоя банките, които притежават криптоактиви, да приемат бързо ясни капиталови правила, които да бъдат въведени в банковите закони в ЕС.

Разпоредбите, известни като "Пазари в криптоактиви" (Markets in Crypto Assets - MiCA), трябва да защитят дигиталните портфейли на клиентите, като се предвижда и отговорност при загуба на криптоактиви на инвеститори.

Освен това големите доставчици на услуги в сектора ще трябва да оповестяват енергийното си потребление на фона на усилията на ЕС да намали големия въглероден отпечатък на сектора. 

Регулацията за финансовите трансфери пък ще засили надзора над търговията с криптоактиви, доближавайки я до практиките в традиционните финанси. 

Според ЕС това ще затрудни използването на криптоактиви от престъпници за незаконни дейности като пране на пари.

Същевременно към новото законодателство се отправят някои критики, че не стига достатъчно далеч, както и опасения, че ще възпрепятства иновациите.

Новите правила ще започнат поетапно да влизат в сила от юли 2024 г., след като страните членки на ЕС формално ги приемат като закони.

ЕС се готви по-късно тази година да представи и предложения за дигитално евро.