Парламентът прие на първо четене на Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2021 г. Очаква се днес депутатите да се занимаят и с бюджета на Държавното обществено осигуряване, както и с актуализацията на държавния бюджет.

След разгорещени дебати актуализацията на бюджета на Здравната каса мина с подкрепата на 145 депутата. "Против" гласува един депутат от ГЕРБ, а "въздържали се" бяха други 39 депутата от същата партия. 

Дебатите

В пленарната зала присъстваха служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров и управителят на НЗОК проф. Петко Салчев.

"От гледна точка на настъпващата пандемична вълна е важно не само приемането на законопроекта, важно е и той да бъде приет възможно в най-кратки срокове, за да даде сигурност и спокойствие на системата в планирането и провеждането на мерките за противодействие на четвъртата пандемична вълна, която настъпва", призова от парламентарната трибуна Стойчо Кацаров, цитиран от БНР.

От "Има такъв народ" настояха в актуализацията на бюджета на Здравната каса да се осигурят пари за Covid добавка за магистър-фармацевтите, които работят в болничните заведения.

Необходимата сума е един милион лева, обясни д-р Ивайло Христов от партията.

"Получава се един парадокс - помощник фармацевтите от болничните аптеки, които са специалисти по здравни грижи имат право по смисъла на член пет и получават допълнително възнаграждение в размер на 360 лева, а техните ръководители не", отбеляза той.

ГЕРБ - СДС няма да подкрепи актуализацията на бюджета на Здравната каса, защото е "неиздържана", заяви по време на обсъжданията д-р Даниела Дариткова.

По думите ѝ заложените над 105 милиона лева допълнителни приходи от здравно-осигурителни плащания не са мотивирани.

Партията е поискала специални разчети за очакваните здравни вноски изцяло, според който се очакват 91 милиона лева допълнително.

"Но затова не е необходима актуализация на бюджета, защото и в действащите текстове на закона за бюджета на НЗОК има правна възможност Надзорният съвет да разпределя тези средства по свое усмотрение в зависимост от това какви са изпълненията по отделните пера, но само за здравно осигурителни плащания", каза Дариткова.

В предложената актуализация на бюджета не са осигурени средства за училищата в условия на Covid-19, заяви Георги Михайлов от "БСП за България".

Депутатът остро разкритикува липсата на яснота около началото на учебната година, както от страна на организацията ѝ, така и от финансовата й обезпеченост в сферата на здравеопазването.

"Само през пролетта на тази година на ученик са изразходвани, и то от бюджетите на училищата, средно по 25 лева на ученик. Представете си каква сума представлява това за държавата в момента - около 25 милиона лева", каза Георги Михайлов.

Начинът, по който ще се разпределят парите от Здравната каса, е новата "джипка", заяви Хасан Адемов от ДПС.

В актуализацията се залагат 120 милиона лева допълнително, предназначени за посрещане на Covid кризата и здравни услуги, които могат да бъдат разпределени с решение на Надзорния съвет на касата.

"Ние всички бяхме против това "джипката" да разпределя разходите. Сега определяме нова "джипка" - Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса, само че тази "джипка" вече е с девет места. Трябва ли на девет човека, от които 4-ма представители на държавата, да им дадем възможността да разпределят по собствено усмотрение, без методика, 120 милиона лева", каза Хасан Адемов.

Броят на хоспитализираните с коронавирус ще бъде около 10% от заболелите и в новата вълна, прогнозира д-р Александър Симидчиев от "Демократична България".

"Ние няма да имаме адекватното намаляване на хоспитализациите, интензивното отделение и смъртността, именно защото ваксинационното покритие е много ниско. По мотивирането на актуализацията и справянето то е наложително да се дефинира конкретна активност, която да бъде финансирана", каза той.

Във вторник 24 август Парламентарната комисия по бюджет и финанси прие на първо четене актуализациите на трите ключови законопроекта.

Какво предвижда актуализацията?

За подпомагане на бизнеса и програми за заетост са предвидени до 400,0 млн. лева.

Заради извънредната епидемична обстановка в страната в държавния бюджет е заложен допълнителен буфер от до 200,1 млн. лв. за здравеопазване.

Предлага се в бюджета да бъдат осигурени средства за произвеждане на изборите за президент през 2021 г.

Средства в размер до 100 млн. лв. са предвидени за текущ ремонт и поддръжка на републиканската пътна мрежа, в т.ч. на приоритетни пътни участъци, нуждаещи се от извършването на спешни аварийно-ремонтни дейности. В проектобюджета са предвидени средства за увеличение на средствата в резерва.

По време на дебатите министърът на финансите в служебния кабинет Асен Василев каза, че с актуализацията на бюджета на държавата дефицитът му за тази година ще бъде сведен до 3,6 на сто от прогнозния БВП при заложен 3,9 на сто. Според министъра бюджетният дефицит за 2022 година ще бъде 3 процента от БВП, а през 2023 година - 2,3 на сто от БВП.

В проектобюджета за 2022 година се предвижда да има резерв 3,3 млрд. лева за допълнителни политики и непредвидени разходи, каза Асен Василев.

Актуализацията на пенсиите няма да доведе да допълнителен дефицит и нарушаване на Маастрихските критерии за финансова стабилност на страната, каза още Асен Василев във връзка с бюджета за ДОО.

По проект консолидираният бюджет на ДОО по приходите и трансферите е на обща стойност 15,194 млрд. лева.