Промените в законите за бюджетите на НЗОК, Държавното обществено осигуряване и в Закона за държавния бюджет за 2021 г. ще разгледа парламентът на първо четене тази седмица (в четвъртък), предвижда проектопрограмата за работа на Народното събрание.

Както увери председателят на Народното събрание Ива Митева в понеделник актуализацията на държавния бюджет се обсъжда сериозно и задълбочено и ще мине на първо и второ гласуване по график.

На следващия ден, във вторник, няколко комисии приеха на първо четене актуализациите на трите бюджета, предложени от служебното правителство.

Всички групи гласуваха "За", освен ГЕРБ-СДС, които се въздържаха от подкрепа на проектите.

Но играта продължава, като във всяка от комисиите депутатите заявиха, че между първо и второ четене ще внесат предложения от името на парламентарните си групи, но на този етап е важно процедурата да тръгне.

Комисията по бюджет и финанси прие на първо четене актуализациите на бюджета на Държавното обществено осигуряване на НЗОК и на държавния бюджет.

В държавния бюджет за подпомагане на бизнеса и програми за заетост са предвидени до 400 млн. лева, за здравеопазване е предвиден допълнителен буфер от 200 млн. лева.

Комисията по труда, социалната и демографската политика одобри на първо четене актуализацията на бюджета ДОО.

Служебният министър на труда и социалната политика Гълъб Донев представи предложенията за промени, като отбеляза, че те са пакет от мерки, които целят трайно по-висок доход от пенсии както на настоящи, така и на бъдещи пенсионери. С предложените промени се гарантира, че всички около 2 млн. и 80 хиляди пенсионери ще получат увеличение на дохода си от пенсия от държавното обществено осигуряване, като средното увеличение на един пенсионер е 64 лв., каза Донев. 

Главното предупреждение на Донев е да не се приема исканото от ИТН и "Ние идваме!" увеличение на минималната пенсия съответно до 370 лева и 369 лева. Той обясни, че това ще доведе до това, че над милион и 600 хиляди пенсионери, или повече от 60 процента от пенсионерите, ще получават минимални пенсии, ще бъде изравнен приносът на пенсионерите, участието им в осигурителната система ще бъде сведено до нула, защото колкото и да си се осигурявал, да си работил, ще получиш минималната пенсия. Ще се демотивират работещите да се осигуряват на реални доходи.

Комисията по здравеопазване прие на първо гласуване актуализацията на бюджета на НЗОК. Предвижда се този бюджет да бъде актуализиран със 134 млн.лв., от които 120 млн.лв. за здравноосигурителни плащания, 10 млн.лв. за административни дейности и 4 млн.лв. за резерв.

За този бюджет подкрепата беше по-солидна, включително и от съсловните организации. Дори от ГЕРБ-СДС бяха по-пестеливи в критиките си въпреки гласуването "въздържал се". Един от представителите им - Даниела Дариткова, каза, че е необходимо да се подкрепи възможността болничните фармацевти да се стимулират финансово за работата им на "първа линия".

Ясно е, че актуализациите на бюджетите няма да бъдат приети с предложените параметри. Това каза и Ива Митева, "защото както ние (ИТН), така и колегите от "Демократична България" и БСП, имат обструкции по отношение на отделни параметри". Но по-важното е, че колелото се завъртя, а актуализацията на сметките е особено важна за здравеопазването, бизнеса и заетостта пред налегналата ни нова Covid вълна.