Членовете на парламентарната комисия по здравеопазване приеха на първо гласуване законопроект за изменение и допълнение на Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2021 г., внесен от Министерски съвет на 30 юли 2021 г., предаде БТА.

Петима от членовете на комисията гласуваха "въздържал се".

Предвижда се бюджетът на НЗОК да бъде актуализиран със 134 млн.лв., от които 120 млн. лв. за здравноосигурителни плащания, 10 млн.лв. за административни дейности и 4 млн.лв. за резерв.

Депутатът Даниела Дариткова обяви, че парламентарната група на ГЕРБ ще се въздържи от подкрепа на някои от предложените промени и допълни, че е необходимо да се подкрепи възможността болничните фармацевти да се стимулират финансово за работата им на "първа линия". Такова предложение направи председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова.

Георги Михайлов /БСП/ каза, че ще подкрепят актуализацията, но е неразумно в условията на пандемия да се предвиждат 13 млн.лв. за плащания към чуждите здравни фондове.

Джевдет Чакъров /ДПС/ посочи, че ще подкрепят актуализацията на бюджета, но изрази и притеснение от данните от доклад на Световната банка за това, че България е най-бедната страна в Европа, а отделя най-много пари за лекарства. Чакъров уточни, че с колегите си ще направят предложения между първо и второ четене на законопроекта.

Ивайло Христов от "Има такъв народ" каза, че подкрепят актуализацията, както и предвидените 2.5 млн.лв. да самостоятелните практики за здравни грижи, оказвани от медицински сестри, акушерки и лекарски асистенти.

Александър Симидчиев от "Демократична България" изрази принципна подкрепа за актуализацията на бюджета и подчерта необходимостта от много точно разписани дейности и причини за разходването на средствата. По думите му между първо и второ четене "ще се наложи много по-голямо специфициране на разходите".

Галина Таваличка от "Изправи се БГ! Ние идваме" също изрази подкрепа актуализацията. Имаме съображения по отношение на интерпретацията на изменението на методиката за плащане на допълнителните средства, добави тя.

Представителите на съсловните организации единодушно подкрепиха актуализирането на бюджета на НЗОК. Съсловните организации на лекарите и на лекарите по дентална медицина не се съгласиха с дадената възможност Надзорният съвет на НЗОК еднолично да разпределя средствата.

Средствата, предвидени за самостоятелните практики на професионалисти по здравни грижи - 2.5 млн.лв., все още не са законово разписани и членовете на комисията не постигнаха съгласие за тях. Не съществува правна регламентация за отчитане и заплащането й за тази година, посочи д-р Николай Брънзалов от БЛС.

Само за дейността по лечение на COVID-19 в извънболничната помощ до края на годината ще са нужни 120 милиона лева, каза управителят на НЗОК проф. Петко Салчев по време на заседанието. По думите му все още не са приключили преговорите с Българския лекарски съюз и не са направени окончателните разчети.

Предстои със съсловната организация да се договори повишаването с 200 лв. на цените на клиничните пътеки, по които се лекуват пациенти с COVID-19, каза още той. Ако пациент е приет със съмнение за COVID-19 по една от трите клинични пътеки, по които сега се лекуват, но не се докаже коронавирусна инфекция, болницата няма да получи 1400 лв., а 1200 лв. колкото е и в момента, допълни още проф. Салчев.