Президентът на САЩ Доналд Тръмп има банкова сметка в Китай, където години наред се е опитвал да развива бизнес, твърди в. "Ню Йоркс таймс", цитиран от Франс прес.

Магнатът от сферата на недвижимите имоти е поддържал офиса, който откри в Китай, преди да бъде избран за президент на САЩ, в течение на целия си мандат и се е опитал да договори партньорство с голяма китайска компания, контролирана от държавата, пише американският ежедневник.

Американският президент е запазил и една банкова сметка в Китай, неизвестна досега и контролирана от негова фирма - "Тръмп интернешънъл хотелс мениджмънт", сочи анализ на данъчните му декларации.

Според една от тези декларации дружеството е платило в Китай данъци в размер на 188 561 долара, докато е полагало усилия да сключи споразумения за търговско лицензиране през 2013-2015 г.

Адвокатът на групата "Тръмп" Алън Гартън заявил, че фирмата "е открила сметка в китайска банка, притежавайки офиси в САЩ, за да си плаща данъците". "Не се стигна до никакво споразумение, трансакция или друга дейност и от 2015 г. нататък сметката остана неактивна", казал Гартън.

Президентът на САЩ се впусна в търговска и дипломатическа война с Китай и уверява, че единствен брани истински американските интереси в отношенията с азиатския гигант, както твърди, за разлика от съперника си демократ на президентските избори на 3 ноември Джо Байдън, отбелязва Франс прес.