Банките се "застраховат" срещу риска клиентите им да останат безработни, показват офертите на пазара в последно време. "Кризата ги кара да се предпазват чрез защита на клиентите им, кредита и тях от непредвидени случаи и "дава сигурност в сегашните динамични времена", коментираха от "БНП Париба Лични финанси" в края на миналата година, когато компанията пусна такъв продукт.
Напоследък застраховки за защита при безработица или за непредвидени случаи, съчетани с различни кредитни продукти, пуснаха няколко банки - Пощенска банка, Societe Generale Експресбанк, ОББ, Уникредит Булбанк, небанковата компания за потребителско финансиране "БНП Париба Лични финанси".
Съчетанието на кредитен продукт със застраховка не е нещо изключително ново на пазара - ипотечните заеми задължително са съпроводени със застраховка на имота и "Живот", както и банковите карти.
Още през 2007 г. Уникредит Булбанк предложи кредит със застраховка срещу безработица.
Сега обаче заради икономическата и финансова криза този тип комбинирани продукти стават актуални. Полиците при този тип застраховки покриват изплащането на месечните вноски по кредита за определен период от време и до определен размер на заема в зависимост от покритието и случая.
В общия случай вноските по застраховките не са високи - между 0.50 лв. и 1-2 лв. на месец според размера и срока на кредита.
При ипотечните заеми са по-високи.
От началото на февруари Уникредит Булбанк предлага застраховка "Кредитна стабилност" за кредитни карти, издадени след 1 февруари. Тя защитава от трудности при плащане на вноските и е аналогът на "Кредитна протекция", предложена преди три години от банката. Тогава това беше първата застраховка на пазара, която предпазваше кредитополучателите от риска "безработица", напомнят от Уникредит Булбанк. Новата застраховка се сключва само ако клиентът желае. При сключването й има намаление с 1.2% на годишната лихва.
От началото на годината и ОББ предлага застраховка "Защита на кредита" с потребителски заеми, ако клиентът желае да я сключи. Покрива временна или трайна пълна нетрудоспособност и смърт.
Неотдавна и Пощенска банка предложи полица "Защита на плащанията" с потребителски кредит, с жилищен заем и с кредитна карта. Застраховката покрива случаи на непредвидени житейски обстоятелства, включително и при безработица.
От януари 2010 г. и Societe Generale Експресбанк пусна комбинирани продукти от кредити, банкови карти и застраховка - овърдрафт със застраховка "Спокойствие", полица "Комфорт" с банковата карта.
Компанията за потребителско финансиране "БНП Париба Лични финанси" през ноември 2009 г. предложи застраховка "Защита на семейството".