Европейският съюз и Египет подписаха в Кайро споразумение, предвиждащо блокът да инвестира 1 милиард евро в арабската страна в рамките на стратегическо партньорство, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Днес Египет и Европа са по-близки от всякога, това наистина е сътрудничество, от което всички печелим", каза председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в обръщение към участниците в инвестиционна конференция в египетската столица, в рамките на която беше сключен договорът за предоставянето на средствата.

Сумата по финансовото споразумение е първият транш от по-голям пакет на стойност 7,4 млрд. евро, обявен от председателя на ЕК през март. Парите ще бъдат вложени в отрасли като производството на екологично чиста енергия, промишленост и продоволствена сигурност, заяви Комисията.

Споразумението беше подписано от еврокомисаря по икономическите въпроси Валдис Домбровскис и египетската министърка по международното сътрудничество Рания ал Машат.

Съвместната инвестиционна конференция, на която беше подписано споразумението, има за цел да насърчи общите делови начинания между европейския бизнес и Египет.

"Средствата наред с другото ще стимулират и реформите в Египет", каза Фон дер Лайен. "А тези реформи от своя страна ще спомогнат за подобряване на бизнес климата и привличането на нови инвестиции, които да създадат още повече работни места в египетската икономика."

"Тази конференция е първата практическа стъпка от издигането на нашите отношения на ново равнище и отразява ангажимента на ЕС и Египет да извървят пътя от фазата на обещанията към фазата на практическите стъпки", каза египетският президент Абдел Фатах ас Сиси в реч на конференцията в Кайро.

"Свикването на тази конференция става в много деликатен момент, в условията на поредица международни и регионални кризи. Египет се е доказал като надежден партньор при справянето с общите предизвикателства по начин, гарантиращ сигурността и стабилността", каза той.

В рамките на форума също така европейски компании сключиха меморандуми за сътрудничество със свои египетски партньори, които могат да доведат до реазлирането на потенциални сделки за над 40 млрд. евро (42,85 млрд. долара), предаде Ройтерс и допълва, че всички това става факт на фона на усилия на Египет да стабилизира икономиката си и на усилия за спиране на миграционните потоци от Африка към Европа, за които Египет е една от основните транзитни точки.

Египет подписа също така четири финансови споразумения, подкрепени от ЕС, на общо стойност 299 млн. евро (320,32 млн. долара) в няколко сфери, включително заетост и развитие на частния сектор, посочи днес в изявление египетското правителство.