Швейцарската банка Credit Suisse обяви днес своя годишен отчет, чието огласяване беше забавено, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Credit Suisse установява "съществени слабости при прилагането на вътрешен контрол върху финансовата отчетност на своята дейност". Банката заявява, че все още не е спрялo изтичането на средства от клиенти. Те са изтеглили от нея над 110 милиарда швейцарски франка (120,73 милиарда долара) през последното тримесечие на миналата година.

Стойността на акциите на Credit Suisse, търгувани на фондовата борса в Цюрих, се понижи с 4,34 на сто до 2,16 швейцарски франка (2,36 долара) към 13:35 ч. българско време.

Консултантската компания "ПрайсуотърхаусКупърс" (PwC), която е извършила одит на отчета, изразява отрицателно становище относно "ефективността на вътрешния контрол", прилаган в швейцарската банка, отбелязва Ройтерс.

Credit Suisse потвърждава в отчета си данните, огласени на 9 февруари, които показват, че загубите й достигат до 7,3 милиарда швейцарски франка (малко над 8 милиарда долара) през 2022 г., пише CNBC.

Негативните финансови резултати на швейцарската банка идват на фона на серията от скандали, в които тя беше замесена. Един от тях е свързан и с България. В края на юни миналата година Credit Suisse беше осъдена да плати глоба от 2 милиона швейцарски франка (2,19 милиона долара) в рамките на съдебен процес за пране на пари свързан с организираната престъпност у нас. Банката е призната за виновна в нарушаване на корпоративната отговорност във връзка с пране на пари през периода от юли 2007 г. до декември 2008 г., с утежняващи вината обстоятелства.

Пропуските на Credit Suisse са позволили на престъпната организация да прехвърли част от вложените средства, констатира съдът. Той разпореди да бъдат конфискувани 12 милиона швейцарски франка (13,16 милиона долара), депозирани в сметки, свързани с престъпната организация. Освен това банката беше осъдена да изплати компенсация от 19 милиона швейцарски франка (20,83 милиона долара), съответстваща на сумите, които не са конфискувани в резултат на нейните пропуски.