Швейцарски федерални прокурори започнаха разследване по скандала за изтичане на данни за хиляди сметки в "Креди Сюис" (Credit Suisse) през 2022 г., съобщи БТА.

Течът разкри над 18 000 сметки, включително и на нарушители на човешките права, измамници и бизнесмени, подложени на санкции, което вкара най-голямата швейцарска банка в огромен скандал за "мръсни пари".

Данните за сметките, съществували в банката в периода от 40-те години на 20 век до миналото десетилетие, изтекоха миналия февруари във в. "Зюддойче цайтунг", който ги разпространи до други медии.

Самоличността на човека или организацията, отговорна за теча остава неизвестна.

Според прокуратурата течът е в нарушение на законите за банковата тайна в страната, което е причинило щети на "Креди Сюис" и е направило общодостъпна конфиценциална банкова информация. До разследването се е стигнало след специално отправен за това иск.

Швейцарският всекидневник "Тагесанцайгер" твърди, като се позовава на неназовани източници, че искът е отправен от банката, която опитва да възстанови репутацията си. Говорител на "Креди Сюис" заяви, че банката не коментира разследвания, които са в ход.