Швейцарската банка "Креди сюис" (Credit Suisse)  - втора по големина в страната, беше осъдена днес от Федералния наказателен съд да плати глоба от 2 милиона швейцарски франка (1,97 млн. евро) по процеса за пране на пари на българската мафия, съобщиха швейцарската агенция за финансова информация А Ве Пе (AWP) и швейцарската телеграфна агенция А Те Ес (ATS), на които се позова БТА.

Бивш служител на банката беше признат за виновен в пране на пари в процеса, който включваше свидетелски показания за убийства и пари, натъпкани в куфари и се разглежда като тест за прокурори, които заемат по-твърда линия срещу банките в страната, отбеляза Ройтерс.

Съдът наложи на бивш служител на банката, чието име не може да бъде назовано според швейцарските закони за поверителност, условна присъда от 20 месеца лишаване от свобода и глоба за пране на пари.

И Credit Suisse, и бившият служител отрекоха да са допуснали неправомерни действия.

Банката е осъдена за нарушаване на корпоративната отговорност във връзка с пране на пари с утежняващи вината обстоятелства. Наказателният съд я обвинява в пропуски както по отношение на наблюдението на банковите отношения с българската мафия, така и при контрола на правилата срещу прането на пари през периода от юли 2007 г. до декември 2008 г. Предходни факти към 27 юни 2007 г. са с изтекла давност.

Съдът заяви, че е установил недостатъци в Credit Suisse както по отношение на мениджмънта (да департамента за връзки с клиенти) с престъпната организация, така и по отношение на наблюдението на прилагането на правилата за борба с прането на пари.

"Тези пропуски дадоха възможност за изтегляне на активите на престъпната организация, което беше основание за осъждането на бившия служител на банката за квалифицирано пране на пари", казаха от съда.

Пропуските на Credit Suisse са позволили на престъпната организация да прехвърли част от вложените средства. 

Съдът разпореди да бъдат конфискувани 12 милиона швейцарски франка, депозирани в сметки, свързани с тази организация. Освен това банката ще трябва да изплати компенсация от 19 милиона швейцарски франка, съответстваща на сумите, които не са могли да бъдат конфискувани в резултат на нейните пропуски.

Присъдата не е окончателна и може да бъде оспорена пред Федералния съд. Credit Suisse заяви, че ще обжалва решението. 

"Credit Suisse непрекъснато тества своята предпазна мрежа за борба с прането на пари и я укрепва с времето, в съответствие с развиващите се регулаторни стандарти", казаха от банката.

"Генерирането на съвместим бизнес растеж в съответствие със законовите и регулаторните изисквания е от ключово значение за Credit Suisse."

Българската връзка

През февруари федералният прокурор Люк Лемгрубер отправи остри обвинения срещу "Креди сюис", изтъквайки, че през 2004 г., когато банката установява връзки с мрежата, нейният бос Евелин Банев вече бил със съмнителна репутация. Само между 2005 и 2006 г. са били иззети 18,8 тона кокаин, оценяван на 30 милиона долара на тон, посочи той.

Разследването на българското правосъдие е установило, че мрежата старателно е подбрала "Креди сюис" и една австрийска банка, уточни прокурорът. В тези учреждения, които имали репутацията, че не контролират произхода на парите, работели българи.

След това обвинителят представи дейността на престъпната мрежа в няколко страни - България, Испания, Италия и Румъния - и произнесените присъди.

Банев, срещу когото не са повдигнати обвинения в Швейцария, бе осъден за наркотрафик в Италия през 2017 г. (на 20 г. затвор), а след това и в България през 2018 г. за принадлежност към организирана престъпна група, участвала в трафик на тонове кокаин от Латинска Америка (6 г.), и в Румъния (10 г.). Той се укриваше, но беше арестуван през септември в Украйна. България иска неговата екстрадиция с червена бюлетина от Интерпол.

Съдът отказа на Евелин Банев да излежава в България, наложените му ефективни присъди за наркотрафик в чужбина. Отказът е на тричленен състав на Апелативен съд-София, който изцяло потвърждава разпореждането на Софийския градски съд.