Швейцарската банка "Креди сюис" (Credit Suisse) обяви днес, че между 2013 и 2016 г. бивш неин служител е копирал в паметта на свое устройство лични данни на персонала на финансовата институция, предаде ДПА, на която се позова БТА.

Данните включват информация за заплатите и бонусите на служителите, съобщи "Креди сюис", потвърждавайки съобщения на Блумбърг и на базирания в Цюрих сайт за финансови новини "Инсайд Парадеплац".

Служителят е нарушил правилата на "Креди сюис" за защита на личните данни, обяви говорителка на банката. Тя допълни пред агенция Ей Дабълю Пи (AWP), че засегнатите служители са информирани за изтичането на информация за личните им данни.

Нарушителят, който е работел в Индия за банката, нито е продал информацията, която е копирал, нито се е опитал да изнудва "Креди сюис", според говорителката на финансовата институция. Тя уточни, че "към момента няма индикации", които да сочат, че личните данни са предоставени на някого или че се планира използването им по какъвто и да е начин".

След като е провела щателно разследване по случая, "Креди сюис" е предприела съответните "правни стъпки". Индийски съд е издал заповед за претърсване и изземване на неправомерно придобитите данни, съобщи говорителката на швейцарската банка.