Депутатите избраха Петър Чобанов от ДПС за подуправител - ръководител на управление "Банково", а Андрей Гюров от "Продължаваме промяната - Демократична България" - за подуправител - ръководител на управление "Емисионно" на Българската народна банка (БНБ).

Решенията бяха взети без дебат в пленарната зала.

"За" кандидатурата на Петър Чобанов гласуваха 148 депутати (61 от ГЕРБ-СДС; 56 от ПП-ДБ и 31 от ДПС), "против" - 46 (37 от "Възраждане" и 9 от "Има такъв народ"), а 15 (от "БСП за България") се въздържаха.

Номинацията на Андрей Гюров беше подкрепена също от 148 души (61 от ГЕРБ-СДС; 56 от ПП-ДБ и 31 от ДПС), против нея бяха 45 (37 от "Възраждане" и 8 от "Има такъв народ"), въздържаха се 17 народни представители (от "БСП за България").

След избора им, двамата нови подуправители на БНБ положиха клетва пред Народното събрание.

"Гласувах "против" и ще ви припомня две неща, защото вие така или иначе ги избрахте тези подуправители чисто политически. Г-н Гюров от ПП-ДБ - самите техни коалиционни партньори знаят, че капацитетът му не отговаря на заеманата длъжност. А за другия подуправител - спомняте ли си КТБ? Спомняте ли си, шест милиарда потънаха, и спомняте ли си кой беше финансов министър тогава? Честити ви подуправители, колеги", заяви в обяснение на различен вот председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов, цитиран от БТА.

Петър Чобанов и Андрей Гюров са достойни кандидати за подуправители на Българската народна банка (БНБ). Тези две позиции, за които те кандидатстват, са от съществено значение, затова съм се водил предимно от професионалните и личностни качества на кандидатите. Това каза преди два дни - на 24 юли, управителят на БНБ Димитър Радев по време на представянето им пред бюджетната комисия.

И двамата заложиха като главен приоритет в дейността си въвеждането на еврото. 

Сред приоритетите на Чобанов са създаване на Единна зона за плащания в евро, присъединяване към европейската платформа за ценни книжа, промени в системите на БНБ и въвеждане на една платформа, която да има единни стандарти с Европейския съюз, дигитализация и сигурност на платежния процес, въвеждане на регулации и модернизиране на платежния процес с цел елиминиране на банковите измами, въвеждане на дигиталното евро, подобряване на скоростта на трансакциите.

Гюров смята да инициира мащабна информационна кампания за информиране на гражданите за предстоящите процеси по въвеждането на еврото, която да дава отговори на въпросите, които вълнуват българите.

Подуправителят, отговарящ за Емисионното управление на БНБ отбеляза, че левовите банкноти имат добра съвременна защита и не се предвижда печатане на нова серия от банкноти заради предстоящото въвеждане на евровалутата в България. В момента се обсъжда дизайнът на българските евромонети и те ще бъдат отсечени преди въвеждането на еврото у нас през 2025 г., каза Гюров.

Васил Тодев

Снимка: БТА

По-рано Васил Тодев положи клетва като депутат от "Продължаваме промяната - Демократична България". Той зае мястото в парламента на Ивайло Шотев, чиито пълномощия бяха прекратени след подадена от него оставка. Впоследствие последният бе назначен за заместник-министър на икономиката и индустрията.