Със 155 гласа "за" парламентът избра Димитър Радев за гуверньор на БНБ. 63 гласа даодха ГЕРБ-СДС, които го издигнаха на поста, 56 - ПП-ДБ, които обявиха, след като го изслушаха, че ще го подкрепят, и 36 - ДПС.

против гласуваха, както се очакваше, "Възраждане" - 37 гласа, БСП - 19 и ИТН - 10. Против беше и гласът на единствения независим кандидат (Радослав Василев). 

Мандатът на гуверньора на БНБ е 6 години.

Другият претендент - Любомир Христов, издигнат от "Възраждане", събра 39 гласа в подкрепа. Против бяха 135, въздържаха се 47 народни представители.

Новоизбраният управител на националната банка положи клетва пред Народното събрание.

За обсъждането на двете кандидатури и гласуването председателят на Народното събрание свика извънредно заседание. Според приетите процедурни правила за избора на управител на БНБ, при гласуването в пленарната зала за избран се смята кандидатът, получил повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители.

Димитър Радев е магистър по финанси, работил е дълги години в Министерството на финансите, за периода от 1992-2001 г. неколкоратно е заместник-министър на финансите. Заемал е и различни длъжности в МВФ. Ако бъде избран за втори мандат, ще стане най-дълго управлявалият БНБ.

Любомир Христов е също известно име във финансовите среди. Доктор по икономика от УНСС, бивш главен икономист на БНБ, заемал различни постове в МВФ. Бил е изпълнителен директор на Централния депозитар и е работил в сферата на финансовите консултации.

Миналия петък "БСП за България" обяви, че оттегля претендента си Николай Каварджиклиев по негово искане.

В пленарната зала беше прочетен докладът на Комисията по бюджет и финанси от изслушването на двамата кандидати.

Кой е Димитър Радев

Димитър Радев е управител на Българската народна банка (БНБ) и е избран от 43-тото Народно събрание за шестгодишен мандат, считано от 15 юли 2015 г., член е на Генералния съвет на Европейската централна банка, на Генералния съвет на Европейския съвет за системен риск и управител за България в МВФ.

Между 1980 и 1992 г. Радев заема различни експертни длъжности и началник на управление в Министерство на финансите, Министерски съвет и Министерство на икономиката и планирането.

До 2001 г. е заместник-министър на финансите в шест поредни правителства.

Помощник на изпълнителния директор в Международен валутен фонд е между 2001 г. и 2003 г. До 2006 г. е съветник по оказване на експертна помощ в сферата на публичните финанси в Международен валутен фонд.

До 2015 година е старши икономист/ръководител на мисии за техническо съдействие в управлението на публичните финанси в Департамента по фискални въпроси в Международния валутен фонд.

Между 1995 и 2002 г. е бил член на Административния съвет на Банката за развитие на Съвета на Европа, а от 1998 г. е неин заместник-председател; между 1997 и 2001 г. е алтернативен гуверньор за България към МВФ и съпредседател на Икономическия подкомитет "България - Европейски съюз".

Приблизително в този период е и съпредседател на Координационен съвет "Министерство на финансите - БНБ"; бил е член на Надзорния съвет на НОИ, както и член на Надзорния съвет на Експресбанк.

Роден е на 12 юли 1956 г. в Пловдив. Магистър по икономика в УНСС, специалност "Финанси и кредит". Специализант е в Университета Джорджтаун, в Института по външни отношения във Вашингтон.