Утре ще номинирам Андрей Гюров и Петър Чобанов за подуправители на Българската народна банка (БНБ). Това обяви гуверньорът на БНБ Димитър Радев на брифинг в парламента, след като Народното събрание го избра на поста.

Андрей Гюров и Петър Чобанов са съответо депутати от ПП-ДБ и ДПС. Двете политически сили подкрепиха час по-рано Димитър Радев, предложен от ГЕРБ-СДС, за управител на БНБ. 

"Едно от най-важните условия, които поставих, когато приех да бъда номиниран за управител, беше, че ръководството на БНБ трябва да бъде избрано с широка политическа подкрепа. Широката политическа подкрепа е силен фактор за независимостта на централната банка", каза Радев, цитиран от БТА.

По думите му при гласуването се видяло, че подкрепата е достатъчно широка по всички стандарти. Аз очаквам подобен подход и по отношение на подуправителите, заяви Радев и уточни, че тяхното номиниране всъщност било резултат на процес.

Това беше предварително поставено от мен условие. Целта беше да се постигне пресечната точка между експертния подход, който е моят подход, и политическия подход, който очевидно е подходът на тези, които гласуват за номинациите, обясни управителят на БНБ. Той добави, че от няколкото имена, които били консултирани, двама от кандидатите получили достатъчно широка подкрепа или индикации за достатъчно широка подкрепа, тъй като процесът ще стартира утре.

Андрей Гюров и Петър Чобанов

Снимки в колаж: БТА/Dir.bg

Попитан дали това са имена, които са избрани от парламентарните групи, застанали зад Радев - на ГЕРБ-СДС, "Продължаваме Промяната - Демократична България" и ДПС, или посочени от него, Радев обясни, че той е дал няколко имена и за двама от тези, които дал като кандидати, има много категорични индикации, че ще получат широка подкрепа.

В отговор на въпрос той посочи, че действащият закон ясно определя за какво отговарят подуправителите - единият ще отговаря за управление "Емисионно", другият - "Банково". Радев каза, че неизбежно по пътя към еврозоната ще има организационни и персонални промени, но това е процес. Няма да има някакви особени драми, увери той.

По отношение на плановете, започваме на пълни обороти да правим това, което няколко пъти съм заявил, че трябва да правим - техническа подготовка, законодателство, каза Радев и уточни, че целта е пълният пакет от законодателни промени, свързани с БНБ, да са в парламента през месец септември. Техническата подготовка върви, посочи още управителят на БНБ.

Той припомни за меморандума за отсичане на българските евро монети. В изпълнение на този меморандум ние сме получили пълния набор от документация и това е най-силното свидетелство, получавайки тази документация, че всъщност технически БНБ отговаря на условията, коментира Радев. Според него по-голямата тема е как да наваксат останалите институции, които са по-назад в процеса, защото на практика БНБ и банковият сектор са интегрирани в еврозоната.

Според него по какъв начин ще се процедира с референдума за запазване на българския лев, е политически въпрос.