В Управителния съвет на БНБ има хора, които гласно или негласно "саботират или не са били убедени в еврозоната", но това не е гуверньорът Димитър Радев. Това стана ясно от думите на бившия финансов министър от ГЕРБ Владислав Горанов в "Денят започва с Георги Любенов".

"Ако има някой в БНБ, който гласно или негласно е саботирал или не е бил убеден в еврозоната, това не е Димитър Радев. И ако има критика, която мога да отправя към него, е че той допусна в БНБ да се налагат асиметрично подобни гласове. Не тропна по масата в подходящия момент, а допусна определени членове на УС да прокарват и то не с лицето си, тези тези", каза Горанов. 

Бившият министър изрази задоволството си, че Димитър Радев (с когото свършили 90% от работата по влизането в чакалнята на еврозоната) ще получи подкрепа, "защото той първо е твърдо за еврото и второ, е човекът, който с опита и контактите си може да движи по-бързо процеса от колкото някой друг".

Горанов смята, че на етапа, на който е България по пътя за присъединяването към еврозоната, не е подходящо да се сменят ключови участници в този процес. 

"Проблемът с еврото е симптоматичен от гледна точка на действията на Асен Василев, защото тръгнахме преди Хърватия по пътя към еврозоната, финишираме след тях. Кабинетът "Петков" можеше да придвижи доста неща. Като изключим настрани фискалните аспекти и ограничения за влизане в еврозоната, можем да подозираме, че или е имало колебание от страна на президента Румен Радев, или ПП тепърва припознават влизането в еврозоната като приоритет и то след като инфлацията е много далеч от това, което трябва да бъде, фискалните показатели са на ръба. Усилията ще бъдат по-сложни, тоест ние вече гоним дивото, изпуснахме питомното", коментира Горанов.

Във връзка с подкрепата на ДПС към правителството Горанов отбеляза, че Движението има интерес в това да се освободят от критиките срещу тях, че възпрепятстват определени реформи и че могат да се легитимират чрез участието си в промените в Конституцията. Ето защо тяхната подкрепа може да се използва в определени моменти, смята ексфинансовият министър.

Засега Владислав Горанов не вижда заплаха за ротационното управление на страната.