Европейският съюз, който подготвя нови санкции срещу Русия след началото на офанзивата й в Украйна, засега не се очаква да блокира достъпа на Москва до междубанковата мрежа SWIFT, заявиха източници, цитирани от Ройтерс.

Министрите на външните работи на балтийските страни отправиха такъв призив днес в съвместно комюнике, но други страни членки не са склонни на такава мярка. Чехия също иска да Русия да бъде извадена от системата SWIFT.

Изваждане от SWIFT би засегнало сериозно руските банки, но би се отразило и на трансакциите от Русия, а оттам - на европейските кредитори. Освен това Русия е разработила собствена алтернативна разплащателна система.

Спешният характер на мерките и консенсусът са от първостепенно значение в момента, посочи европейски дипломат, като уточни, че това изключва всякакви действия по отношение на SWIFT на този етап поради отражението на подобна мярка, включително и в Европа.

Друг европейски дипломат заяви, че не му е известно да има споразумение за SWIFT за момента.

По данни на Банката за международни разплащания (БМР) в ръцете на европейските кредитори са съсредоточени по-голямата част от 30-те милиарда долара експозиции на чужди банки в Русия.

Мрежата SWIFT, чиято компания майка е базирана в Белгия, е обезопасена система за послания, позволяваща на банките да секюритизират обмен на информация за различни трансакции като например преводи. Тя е под надзора на централните банки в САЩ, Япония и в Европа.

Изключване от системата СУИФТ

Една от най-тежките мерки би била да се изключи руската финансова система от системата СУИФТ (SWIFT), която обслужва международни финансови трансфери и е използвана от над 11 000 финансови институции в над 200 страни.

През 2012 година иранските банки бяха изключени от системата СУИФТ като част от международните санкции срещу Техеран заради ядрената му програма. Иран загуби половината от приходите си от износа на петрол и 30 на сто от международната търговия, припомня мозъчният тръст Московски център "Карнеги".

Сред западните страни САЩ и Германия биха загубили най-много от подобен ход, тъй като техните банки най-често използват операции през СУИФТ с руски банки, казва Мария Шагина от център "Карнеги".

Призиви за спиране на достъпа на Русия до системата СУИФТ се чуха през 2014 година, когато Москва анексира Крим, което накара Москва да разработи алтернативна система за предаване на финансови съобщения - СПФС.

Броят на съобщенията, изпратени чрез СПФС, е бил около една пета от вътрешния трафик в Русия през 2020 година, според Руската централната банка, която иска да увеличи този дял до 30 на сто през 2023 година . СПФС обаче среща трудности да се наложи при международните трансакции.