САЩ и съюзниците им координират нови финансови и икономически санкции срещу Русия, след като Москва призна независимостта на т. нар. Донецка и Луганска народна република, съобщиха високопоставени лица, цитирани от Ройтерс.

Президентът на Русия Владимир Путин подписа указ за разполагане на руски войски в отцепилите се региони. Според високопоставени лица от Белия дом обаче, тъй като Русия вече е имала войски в регионите, то този ход на Москва няма да доведе до по-широкия пакет от санкции, върху който Вашингтон и съюзниците му работят в случай на руска инвазия в Украйна.

Белият дом обяви отделни, не толкова тежки и по-целенасочени санкции. Страните членки на ЕС също обмислят възможни наказателни мерки.

Русия е обект на западни санкции от 2014 година, когато анексира Крим от Украйна. Към тях бяха добавени още наказателни мерки, след като бившият руски шпионин Сергей Скрипал бе отровен във Великобритания през 2018 година, въпреки че Русия отрече да е замесена в случая. Наказателни мерки срещу Москва бяха задействани и след разследване по обвинения (също отречени) за руска намеса в президентските избори в САЩ през 2016 година, които бяха спечелени от Доналд Тръмп.

Ройтерс прави обзор на някои санкции, които могат да бъдат въведени срещу Русия:

Банки и финансови компании

Някои по-малки руски държавни банки вече са обект на санкции: Вашингтон наложи ограничения на банка "Россия" през 2014 година заради тесните връзки с високопоставени лица в Кремъл.

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън е подготвила широкообхватни мерки, които биха засегнали руската икономика и ограничили съответните банкови отношения между засегнатите руски банки и американски финансови институции, позволяващи международни плащания, посочват източници. Вашингтон ще използва и най-мощния си санкционен инструмент срещу отделни индивиди и компании в Русия, включвайки ги в списъка на подлежащите на санкции лица (Specially Designated Nationals-SDN). Така практически ще ги изключи от банковата система на САЩ, ще забрани търговските им отношения с американци и ще замрази американските им активи.

Санкциите могат да засегнат банка "ВТБ", "Сбербанк", "ВЕБ" и "Газпромбанк", според запознати източници.

Не е ясно дали руските банки ще бъдат добавени към санкционния списък, но и двата вида ограничения ще ударят тежко Русия и ще затруднят трансакциите в американски долари. Големите руски банки са дълбоко интегрирани в глобалната финансова система, което означава, че санкциите могат да се усетят далеч отвъд границите й. Европейските банки държат лъвския дял от приблизително 30 милиарда долара вложения на чуждестранни банки в Русия, според данните на Банката за международни разплащания (BIS).

Руските банкови активи и пасиви в чуждестранни валута са на стойност съответно 200,6 милиарда долара и 134,5 милиарда долара, като делът на щатските долари и в двете категории е около 53 на сто, което е спад спрямо 76-81 на сто преди две десетилетия. Това сочат данните на Руската централна банка.

Великобритания заплаши миналата седмица да блокира възможността на руски компании да набират капитал в Лондон, който е най-големият финансов център в Европа за такива трансакции. Премиерът Борис Джонсън днес обяви санкции срещу пет руски банки.

Физически лица

Санкционирането на физически лица чрез замразявaне на активи и забрана за пътувания е често използван инструмент и САЩ, ЕС и Великобритания вече наложиха подобни санкции срещу някои руснаци.

ЕС обяви вчера санкции срещу петима души, замесени в руските парламентарни избори в анексирания Крим през септември 2021 година.

Докато в миналото САЩ използваха списъка, за да санкционират олигарси, Вашингтон стана по-предпазлив през последните години, след като санкциите срещу собственика на "Русал" Олег Дерипаска рязко повишиха цените на алуминия и принудиха американската администрация да отстъпи.

Законопроект, представен от демократите в американския Сенат през януари, има за цел мащабни санкции срещу водещи високопоставени руски правителствени лица и военни, включително президента Путин. Джо Байдън заяви също така, че е готов да обмисли и лични санкции срещу руския президент.

Москва обяви, че каквито и да е санкции срещу самия Путин няма да го засегнат лично, но ще са "унищожителни от политическа гледна точка".

Великобритания, в която живеят доста богати руснаци, заплаши да разкрие собствеността на недвижимите имоти и компаниите им на нейната територия, ако Русия нахлуе в Украйна, а Джонсън призна, че "има проблем с руските пари в Лондонското Сити".

Ограничаване на доставките на чипове

Белият дом каза на американските производители на чипове да бъдат готови за нови ограничения върху износа за Русия, ако Москва атакува Украйна, включително евентуално блокиране на достъпа на Русия до глобалните доставки на електроника.

Подобни мерки бяха взети по време на Студената война, когато технологичните санкции доведоха до изоставането на Съветския съюз в технологичната сфера и спънаха икономическия му растеж.

Енергийни корпорации и "Северен поток -2"

САЩ и ЕС вече наложиха санкции върху руските сектори на енергетиката и отбраната, като в резултат държавната газова компания "Газпром", петролното й подразделение "Газпромнефт" и производителите на петрол "Лукойл", "Роснефт" и "Сургутнефтегаз" се сблъскват с различни ограничения върху износа/вноса и теглене на средства от капиталовите пазари.

Санкциите могат да бъдат разширени и задълбочени, като една от потенциалните опции е да са попречи на компаниите да работят с американски долари.

"Северен поток-2" - неотдавна завършеният тръбопровод от Русия за Германия, който очаква одобрение от регулаторните органи, също ще стане обект на санкции от ЕС, обяви канцлерът на Австрия Карл Нехамер.

Зависимостта на Европа от руските енергийни доставки отслабва позициите на Запада, когато обмисля санкции в този сектор.

Изключване от системата СУИФТ

Една от най-тежките мерки би била да се изключи руската финансова система от системата СУИФТ (SWIFT), която обслужва международни финансови трансфери и е използвана от над 11 000 финансови институции в над 200 страни.

През 2012 година иранските банки бяха изключени от системата СУИФТ като част от международните санкции срещу Техеран заради ядрената му програма. Иран загуби половината от приходите си от износа на петрол и 30 на сто от международната търговия, припомня мозъчният тръст Московски център "Карнеги".

Сред западните страни САЩ и Германия биха загубили най-много от подобен ход , тъй като техните банки най-често използват операции през СУИФТ с руски банки, каза Мария Шагина от център "Карнеги".

Призиви за спиране на достъпа на Русия до системата СУИФТ се чуха през 2014 година, когато Москва анексира Крим, което накара Москва да разработи алтернативна система за предаване на финансови съобщения - СПФС.

Броят на съобщенията, изпратени чрез СПФС, е бил около една пета от вътрешния трафик в Русия през 2020 година, според Руската централната банка, която иска да увеличи този дял до 30 на сто през 2023 година . СПФС обаче среща трудности да се наложи при международните трансакции.

Суверенен дълг

Достъпът до руски облигации е все по-ограничен и санкциите могат да бъдат допълнително затегнати, ако се наложи забрана за търгуването на вторичния пазар както на нови еврооблигации, така и на нови руски облигации в рубли.

През април 2021 година Байдън забрани на американските инвеститори да купуват нови руски облигации в рубли заради обвинения в намеса на Москва в американските избори. Санкции, наложени през 2015 година направиха бъдещяи руски доларов дълг неприемлива опция за много инвеститори и ключови индекси. Тези мерки свиха руския външен дълг с 33 на сто от началото на 2014 година - от 733 милиарда долара до 489 милиарда долара през третото тримесечие на 2021 година. По-малкият дълг на пръв поглед подобрява финансовия баланс на страната, но същевременно я лишава от финансови източници, които биха могли да допринесат за икономическия растеж и развитие, отбелязва Ройтерс.