Подготвя се закон, който да се прилага при външни санкции, заплашващи финансовата система и икономиката на страната, каза пред журналисти вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев по време на парламентарния контрол, предаде БТА.

По време на първия служебен кабинет трябваше да се справим с тежка ситуация, когато излезе глобалният закон "Магнитски" и реално имаше предпоставки финансовата система и икономиката на страната да попаднат под тежки удари, каза Василев като коментира съдебно решение, че българският черен списък по закона "Магнитски" е незаконен.

Тъй като има дупка в законодателството, беше прието решението на служебното правителство, припомни Василев.

Има вече някаква версия на законопроект и в най-кратки срокове ще го предложим на Народното събрание, за да знаем как да се действа не конкретно по "Магнитски", а при външни санкции.

Въпросът е как да се балансира защитата на българската икономика и банкова система с правата на съответните лица, попадащи под санкции, каза Василев. Със закона ще се развие заложеното в решение 441 на Министерския съвет от миналото лято относно списъка на лицата, които попадат или потенциално биха попаднали в обхвата на санкции на други държави. Василев обясни, че целта е да се анализира ефектът на санкциите.

По-рано в пленарната зала лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ отправи критика към правителството за подготвяния законопроект. В тази връзка Василев каза: Ако господин Карадайъ прочете малко по-нататък в Конституцията, ще види, че МС има не само право, но и задължение да управлява държавната собственост като добър стопанин.