Санкциите срещу Русия, приети снощи от администрацията на президента Джо Байдън, не са насочени срещу световните енергийни пазари, предаде Ройтерс, позовавайки се на представител на Държавен департамент на САЩ, пожелал анонимност.

По думите му въведените санкции, както и тези, които могат да бъдат приети скоро, не са насочени към подаването на петрол и газ.

"Искаме пазарът да отбележи, че за момента не е необходимо да се увеличават цените", допълни той.

Въпреки усилията на администрацията на Байдън да поддържа спокойствие на петролните пазари, цените се доближиха плътно до 100 долара за барел, след като Москва нареди на войските си да се придвижат към двата сепаратистки региона в Източна Украйна.

Представителят на Държавния департамент посочи, че нищо, което се случва на терен в Украйна сега или което ще се случи в близките дни, не би трябвало да засегне подаването на петрол към световните пазари.

Американски представители са работили заедно със страни производителки от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и с държави големи потребителки на черно злато, за да се реагира при необходимост и да се успокоят енергийните пазари, допълни източникът на Ройтерс.

"Ще бъдем готови да реагираме доста бързо за справяне с евентуален скок на цените в резултат на действия на терен или при нарастващ политически риск", заяви представителят на дипломатическото ведомство, като допълни, че "засега не се е стигнало дотам".

Няколко западни страни обявиха санкции срещу Русия, след като президентът Владимир Путин призна независимостта на двата сепаратистки региона в Източна Украйна.