Европейският съюз работи над нови санкции срещу Русия, които могат да лишат Москва от стоки, необходими за реализиране на стратегическите амбиции на страната. Това каза вчера върховният представител по външната политика и политиката за сигурност на ЕС Жозеп Борел в ежеседмичния си блог, цитиран от ТАСС.

"В рамките на нашата работа по възпиране (на Русия) напреднахме в подготовката на ответни мерки, които ще доведат до сериозни загуби за руската икономика и финансова система. Тук разглеждаме също така мерки за експортен контрол, които да имат дългосрочен ефект, лишавайки Русия от стоки, необходими за реализиране на стратегическите й амбиции", отбеляза шефът на европейската дипломация.

Освен това Борел каза, че ЕС изразява съжаление за решението на Русия да разшири списъка с представители на блока, на които е забранено влизането в страната, и обеща съответната реакция.

"В този контекст съжалявам за решението на руските власти, обявено в петък, да забрани влизането в Русия на неизвестен брой представители на държави членки и на органи на ЕС. Това решение е лишено от каквото и да е юридическо основание и прозрачност и ще повлече след себе си съответната реакция. С това решение Русия продължава да нагнетява напрежение в Европа, вместо да допринася за деескалация", написа Борел.

Ето какви ще са новите санкции, ако бъдат въведени >>