Икономиката нараства със здравословен темп и това ускорява инфлацията, отбелязва президентът на Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ Джером Пауъл в предварително разпространена реч, цитирана от Асошиейтед прес. Документът ще бъде внесен в Конгреса за изслушване, допълва БТА.

Пауъл все пак отново изтъква виждането си, че неотдавнашният инфлационен скок до 13-годишен връх ще се окаже временен.

"Инфлацията се повиши значително през последните месеци", посочва централният банкер. Той отдава това на няколко фактора, сред които миналогодишния рязък спад на цените в началото на пандемията. При такава основа данните за инфлацията сега изглеждат много по-високи в сравнение с година по-рано. Други фактори са поскъпването на бензина и бързото нарастване на потребителските разходи при отварянето на икономиката, наред със затрудненията в доставките.

"Тъй като тези преходни ефекти върху предлагането отслабват, се очаква инфлацията да спадне към по-дългосрочната ни цел", допълва Джером Пауъл, имайки предвид референтния темп от 2 процента, определен от УФР.

В момента обаче централната банка се стреми да изтласка инфлацията малко над 2 процента, за да компенсира близо деветте години, през които показателят бе под това ниво.