Европейската централна банка (ЕЦБ) и централните банки на САЩ, Канада, Великобритания и Швейцария организират съвместни извънредни мерки за улесняване на снабдяването с долари на банките от еврозоната, предаде Франс прес.
Тези мерки имат за цел да позволят на Европа да си доставя по-лесно долари, да подобрят условията на ликвидност на пазарите на финансиране с американски долари и да предотврати разпространението на напрежението на други пазари и финансови центрове.
Японската централна банка (Bank of Japan) от своя страна също обяви, че се присъединява към тези спешни мерки. Освен това тя вля 2000 милиарда йени (16,7 милиарда евро) в банковата система на страната, след като в петък извърши същата операция.
Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ обясни в комюнике, че условията за обмен с Банк ъв Ингланд (Bank of England), ЕЦБ и Швейцарската национална банка ще предоставят на тези централни банки възможност да предлагат оферти в долари на техните пазари при фиксирани лихви, докато споразуменията с Канадската централна банка ще позволят теглене до 30 милиарда долара. Суаповите споразумение са валидни до януари 2011 година, уточнява УФР.
Междувременно директорът на Международния валутен фонд Доминик Строс-Кан приветства споразумението за създаване на защитен механизъм за еврозоната, което постигнаха тази нощ в Брюксел министрите на финансите и икономиката на страните членки на Европейския съюз, предаде Ройтерс. Програмата предвижда за стабилизиране на икономиките в еврозоната да се гарантират 500 милиарда евро, а при нужда МВФ да осигури още 220 милиарда. МВФ ще осигурява средствата за всяка страна поотделно. Групата на 20-те най-развити държави също приветства решението на европейските финансови министри и изрази готовност за сътрудничество, за да се запази финансова стабилност в Европа.