Търсенето на електромобили в Германия е намаляло значително - неизбежна последица от спирането в края на миналата година на държавните субсидии за закупуването им. От януари до май продажбите на електрически превозни средства с акумулаторни батерии са спаднали с 15,9 процента до около 141 000 бройки в сравнение с първите пет месеца на миналата година. Това може и да не е срив, но спадът е значителен - особено на фона на силния ръст на продажбите в предишните години.

Електромобилите - прибързана еуфория?

Тъй като германският автомобилен пазар е най-големият в Европа, се чуха гласове, според които интересът към електрическите автомобили е бил създаден изкуствено от германското и други европейски правителства. Сега обаче махалото неизбежно се връща в другата посока и може да станем свидетели на един вид ренесанс на автомобилите с двигатели с вътрешно горене (ДВГ).

И ето, че синдикатите в основния завод на Audi в Инголщат, Бавария, вече призовават ръководството на компанията да отмени решението си за преминаване изцяло към електрически автомобили от 2030-а година, при положение, че четири години по-рано, т.е. през 2026-а, искаха да се спре разработването на нови двигатели с вътрешно горене.

В същото време консервативният блок, който получи най-много гласове в Германия на евроизборите, призовава за отмяна на забраната за продажба на бензинови и дизелови автомобили в ЕС от 2035-а година. Тъй като дясноцентристките и радикално десните партии чувствително засилиха позициите си в новия Европейски парламент, отмяната на забраната изглежда съвсем реалистична. Но до каква степен ще се отрази това на продажбите на електрически автомобили през следващите няколко години? И дали изобщо ще ги засегне?

Междувременно с решение на ЕС от пети юли 2024 бяха наложени бариерни мита на китайските електромобили, достигащи до 37,6 процента от стойността им, както преди това направиха САЩ. Предвижда се митата да са в сила за срок от четири месеца, през които се очаква да продължат "интензивните" търговски преговори между Евросъюза и Китай. Аргументите на ЕС: това производство в Китай е солидно субсидирано от държавата, а вносът в Европа на такива автомобили и продажбата им на дъмпингови цени нарушават здравословната конкуренция на европейския автомобилен пазар.

Колко популярни са електромобилите всъщност?

Международната консултантска компания "McKinsey" се е допитала до 30 000 собственици на електрически автомобили в 15 държави и ето какво показват резултатите: в Германия 24 на сто са заявили, че следващата им кола отново ще бъде с двигател с вътрешно горене, а в Китай дори 28 процента смятат така. Още по-голямо е разочарованието от електрическите коли в САЩ, родината на доскорошния лидер на пазара Tesla: там цели 46 на сто от анкетираните собственици на електрически автомобили предпочитат пак кола с бензинов двигател.

Излиза, че потребителите в Европа са по-доволни от новата технология, отколкото тези в Китай и САЩ. Като цяло обаче продажбите в страните от Европа се увеличават - без Германия и Италия. Но тъй като германският пазар е най-големият в Европа, от Асоциацията на европейските автомобилни производители (ACEA) стигат до заключението, че в Европа бумът на електрическите автомобили се забавя главно от Германия.

2023-а е била рекордна за продажбите на електромобили

И според вестник "Ханделсблат" предполагаемият спад, наблюдаван на европейския пазар на електромобили, се дължи предимно на Германия и засяга основно двама производители: Volkswagen и Tesla. Продажбите и пазарните дялове на тези две компании със заводи в Германия намаляват, докато тези на конкурентите им, например BMW, Toyota или китайския BYD, растат.

През 2023-а година в света са били продадени 13,7 милиона коли с батерии или плъгин хибриди. От "McKinsey" регистрират най-голям ръст в САЩ - с 48 процента до 1,5 милиона коли на ток, следвани от Китай с 37 на сто до осем милиона коли, докато в Европа продажбите са нараснали с едва 16 процента - до малко над три милиона бройки. От всички продадени в света леки автомобили през 2023-а година електрическите съставляват 13 процента, а плъгин хибридите - шест на сто.

700 нови модела електрически автомобили тръгват към пазара

Това не прилича на "криза в жанра". Но дали пък наистина не наблюдаваме една гаснеща звезда? Може ли през тази година глобалният растеж да спре - както стана в Германия? "2024-а ще бъде доста трудна година за много производители на електромобили. Намаляването на държавните стимули в Европа и все още ограниченият избор в САЩ задържат темповете на растеж на продажбите на електромобили на тези пазари", казва мюнхенският експерт в тази област Патрик Шауфус.

В същото време до 2026-а година на пазара трябва да бъдат пуснати повече от 700 нови модела електромобили - повечето от тях в Китай, където и в момента 130 производители предлагат над 400 модела. На второ място е Германия, където в следващите две години от "McKinsey" очакват да се появят над 200 нови модела.

В Китай продажбите на електрически автомобили ще продължат да нарастват с високи темпове, дори местният автомобилен пазар да изпадне в застой. Следователно, дори и само по тази причина, Volkswagen, BMW и Mercedes-Benz ще трябва да продължат да инвестират значителни средства в разработването на електрически автомобили, а не на такива с двигатели с вътрешно горене, казва Шауфус. За тези германски производители Китай се превърна в основен пазар и те просто не могат да си позволят да загубят позициите си на него, допълва експертът.

Защо ХДС иска отмяна на забраната на ДВГ?

Що се отнася до намерението на германските християндемократи (ХДС) да издействат отмяна на решението за забрана на продажбите в ЕС на автомобили с двигатели с вътрешно горене, някои наблюдатели свързват това с предстоящите през септември избори в трите източногермански провинции - Тюрингия, Саксония и Бранденбург. Там, пък и като цяло в петте източногермански провинции, дяснопопулистката партия "Алтернатива за Германия" (АзГ) се радва на висока подкрепа сред избирателите. Тази партия активно призовава за удължаване на живота на двигателите с вътрешно горене и по-специално на дизеловите двигатели.

Тъй като консерваторите от ХДС имат най-големи шансове да се противопоставят на AзГ, те могат да се опитат да привлекат гласове с лозунга за отмяна на забраната за продажба на автомобили с двигатели с вътрешно горене. В страните от ЕС тази забрана трябва да влезе в сила през далечната 2035-а година.

Статията е публикувана в "Дойче веле"