Огромната руска държавна компания "Ростех" съобщи днес, че звеното ѝ за износ на оръжие е организирало производството в Индия на бронебойни снаряди за произведените в Русия танкове, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

 

"Ростех" направи изявлението си преди посещението на 8-9 юли в Русия на индийския премиер Нарендра Моди, който ще проведе разговори с президента Владимир Путин за по-нататъшно развитие на двустранните връзки, както и международни и регионални въпроси.

Снарядите "Манго", които ще се произвеждат в Индия, са предназначени да бъдат изстрелвани от оръдията на танкове Т-72 и Т-90, използвани от сухопътните сили на Индия, съобщи "Ростех".

"Снарядите позволяват да се поразяват съвременни танкове, оборудвани с комбинирана защита. Различни модификации на тези бойни машини са на въоръжение в Индия", се казва в изявлението на компанията.

От "Ростех" посочват, че също така имат планове да локализират производството на барут в Индия като част от стремежа на индийското правителство в Индия да се произвеждат повече чуждестранни стоки.

Москва отдавна доставя оборудване на индийската армия, припомня Ройтерс.

През последните две десетилетия Индия е похарчила 60 млрд. долара за въоръжение от Русия, но според неотдавнашен доклад на Стокхолмския институт за изследване на мира вносът постоянно намалява - от 76% през 2009-2013 г. до 36% през последните 5 години, написа наскоро "Политико". Това е първият петгодишен период от 60-те години на миналия век насам, когато руският износ на отбранителни продукти "съставлява по-малко от половината от вноса на оръжия в Индия".