Еврото се повиши в понеделник, след като на първия тур на предсрочните избори във Франция крайната десница победи при рекордна избирателна активност, макар и с по-малък процент от прогнозираното, докато йената се бореше да се откъсне от близо 38-годишно дъно. Като цяло американската валута спада спрямо основните си конкуренти в понеделник.

Крайнодясната партия Национален сбор спечели първия тур на парламентарните избори във Франция в неделя с 34% от гласовете, показаха предварителните резултати, но много анализаторите отбелязаха, че партията на Марин Льо Пен е спечелила по-малък дял, отколкото първоначалните прогнози в навечерието на изборите. Левият алианс "Нов народен фронт" е втори с 28%, а алиансът на президента Макрон "Заедно" с 22.5%, а първите коментари са, че резултатите приближават Франция до националистическо правителство. Последните данни след затваряне на секциите за гласуване снощи показаха рекорден вот от 67.5%, сравним с резултатите от 1981 година, според френски медии.

Еврото, което падна с около 0.8%, след като президентът Еманюел Макрон на 9 юни свика извънредните избори, се повиши в понеделник в ранната европейска търговия с 0.48% до 1.0768 долара в сравнение с 1.0716 долара при затварянето на сесията в петък, след като достигна двуседмичен връх по-рано в Азия. Европейската централна банка определи в петък следобед референтен курс на еврото от 1.0705 долара.

"Крайната десница всъщност се представи малко по-зле от очакваното, в резултат на това видяхме умерено покачване на еврото в ранната азиатска търговия, защото страховете намаляха, че може да получим по-експанзивна и неустойчива фискална политика" каза пред Ройтерс Карол Конг, валутен анализатор в Commonwealth Bank of Australia.

Покачването на еврото изпрати долара малко по-надолу спрямо основинет от валути, въпреки че зелените пари се повлияха данните в петък, които показаха, че инфлацията в САЩ се охладила през май, затвърждавайки очакванията, че Федералният резерв (Фед-централната банка на страната) ще започне да намалява лихвените проценти по-късно тази година. В момента пазарните участници оценяват около 63% шанс за намаление на Фед през септември, в сравнение с 55% шанс преди месец, според най-големия фючърсен борсов оператор в света CME Group.

Във вторник участниците на пазара очакват изказване на президента на Фед Джеръм Пауъл, а в сряда - публикуване на протокола от юнското заседание на Федералния резерв.

Доларовият индекс DXY, изчисляван от борсата ICE, показващ стойността на щатския долар спрямо шест основни валути евро, швейцарски франк, японска йена, канадски долар, британски паунд и шведска крона) спадна с 0.36% до 105.47 пункта, след като по-рано достигна едноседмично дъно. В същото време по-широкият индикатор WSJ Dollar, който проследява представянето на долара спрямо 16 валути, се понижи с 0.18%.

Обменният курс на британския паунд нарасна с 0.25% до 1.2677 спрямо 1.2646 в края на предишната сесия.

Стойността на американската валута спрямо йената се повиши до 161.02 йени спрямо 160.88 йени в петък. Миналата седмица йената достигна ново дъно от 1986 г. насам, регистрирайки 161.28 йени за долар. Йената вече падна с повече от 12% от началото на годината, тъй като продължава да бъде притеснена от големите лихвени разлики между САЩ и Япония, което държи инвеститорите в повишена готовност за нова намеса от страна на Японските централна банка и правителството в Токио за подкрепа на националната валута.

При слаб долар стоковите валути се възползват и поскъпват. Австралийският и новозеландският долари, които са зависими и от търговията на двете страни с Китай, нараснаха съответно с 0.08% до 0.6675 щатски долара за един "австралиец" и с 0.16% до 0.6100 американски долара за едно "киви".

Другите две стокови валути, които са силно зависими от котировките на петрола, канадският долар и норвежката крона се повишиха съответно с 0.14% до 1.3673 канадски долара за един американски и с 0.32% до 10.6326 крони за един щатски долар. Фючърсите на американския суров петрол (WTI) с доставка до 31 юли поскъпнаха с 1.52% до 82.17 долара за барел, а на търгувания предимно в Европа Brеnt с доставка до 31 юли се повишиха с 0.75% до 84.64 долара за барел.

*Валутните курсове и котировките на петрола са актуални към 10:15 часа българско време, източници Ройтерс и TradingEconomics.